AFERA BAKOVIĆI

Tužba zbog uskraćivanja prava: Braća Operta traže 300 miliona KM od SBK

Sarajevsko preduzeće zatražilo naknadu štete zbog nemogućnosti realizacije koncesijskog prava na istraživanje zlata kod Fojnice

Dio BBM Grupacije. Facebook

Alen Bajramovic

12.3.2024

Srednjobosanski kanton suočava se s tužbom teškom više od 300 miliona maraka nakon što je sarajevsko preduzeće BBM zatražilo naknadu štete zbog nemogućnosti realizacije koncesijskog prava na istraživanje zlata u Bakovićima kod Fojnice.

- Trenutno mogu reći da je parnični postupak u toku i u fazi glavne rasprave, a provode se tri vještačenja. Nalaze vještaka još nismo zaprimili pa se na te okolnosti dalje ne mogu očitovati dok se Pravobranilaštvu ne dostave mišljenja vještaka - rekao je Nevzet Mulić, kantonalni pravobranilac.

Vlasnici braća

S obzirom na to da je proces u toku, iz kompanije BBM su nam najavili da će odgovore na naša pitanja dostaviti naknadno. Inače, radi se o firmi čiji su vlasnici braća Amir i Haris Operta. Direktor BBM d.o.o. je Ermin Operta.

Kompanija BBM osnovana je 1991. godine i dio je BBM Grupacije, koja je u svom sastavu imala i pet njemačkih te pet bh. firmi. Registrirana je kao društvo s ograničenom odgovornošću za građevinarstvo, rudarstvo, unutrašnju i vanjsku trgovinu.

O problemima koji su pratili pokušaje domaćeg investitora da realizira investiciju vrijednu oko 26 miliona KM “Avaz” je pisao i ranije. Ugovor o koncesiji za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići kod Fojnice Ministarstvo privrede SBK i BBM potpisali su u oktobru 2013., ali radovi nisu započeti ni dvije godine kasnije jer je za dobivanje potrebne dokumentacije, uz značajna sredstva, bilo potrebno neobjašnjivo mnogo vremena.

Izdavanje dozvole

Samo na izdavanje urbanističke dozvole čekalo se 18 mjeseci. Nakon što su dobili sve potrebne saglasnosti i započeli radove odustali su zbog protesta mještana i blokade puteva. S druge strane, mještani su se žalili na uništavanje prirode i lokalnih cesta koje su gradili svojim sredstvima.

Lendo: Branit ćemo odluke

Premijer SBK Tahir Lendo izjavio je da je Kanton spreman braniti odluke koje je donosio i najavio mogućnost angažiranja jačeg pravnog tima, ako bude potrebe.

Lendo: Shvatiti ozbiljno. Fena

- Ovakva tužba mora se shvatiti ozbiljno. Upozoravao sam, jer kad imate dodijeljenu koncesiju, pa lokalna zajednica kasnije promijeni mišljenje pod pritiskom određenih ljudi, to sprečava investitore da vrše istražne radnje na tim područjima. Nekada bude problema i sa strane investitora koji rade nešto što nije dozvoljeno, ali, evo, sud će presuditi - rekao je Lendo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.