NAREDBA ZA HAPŠENJE

Nakon presude za zločine u Višegradu: Zločinac Spasojević nije pronađen na adresi

Spasojević je osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje

Sa jednog od ranijih ročišta Spasojeviću. Detektor.ba

E. Ć. / BIRN

12.3.2024

Nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja, prenosi Detektor.

Spasojević se prošle sedmice nije pojavio na izricanju presude u predmetu u kojem je, za zločin protiv čovječnosti i učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu, nepravomoćno osuđen s Milomirom Đuričićem, koji je dobio pet godina zatvora, a obojici je sudskim rješenjem određen pritvor.

- Kako je prema optuženom doneseno rješenje o određivanju pritvora, poduzimajući procesne radnje, Sud je izdao naredbu za lišenje slobode optuženog. Međutim, prilikom realizacije naredbe, od strane policijskih službenika konstatovano je da optuženi nije zatečen na adresi prebivališta - rečeno je iz Suda BiH, kao i da će biti poduzeti daljnji koraci i potrebne radnje.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika “Uzamnice” od avgusta 1992. do aprila 1993, a Spasojević kao razvodnik straže u ovom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine.

Đuričić je proglašen krivim jer nije spriječio podređene da zlostavljaju i prisiljavaju na seksualni odnos zatočenike, kao i da je svojim propustima omogućio da Milan Lukić i pripadnici njegove paravojne jedinice dolaze i tuku zatočene. Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu.

Spasojević je osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje, što je okvalifikovano kao mučenje, prenosi Detektor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.