AMBASADA

U Sarajevu upriličen prijem povodom Nacionalnog dana Islamske Republike Iran

Prošlo je 45 godina od pobjede Islamske revolucije u Iranu u fabruaru 1979. godine

Ambasada Islamske Republike Iran. Fena

FENA

8.2.2024

Ambasada Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini upriličila je u Sarajevu za predstavnike državnog i drugih nivoa vlasti u BiH, međunarodne zajednice i diplomatskog kora, kulturnog, vjerskog i javnog života, te druge zvanice prijem povodom Nacionalnog dana Islamske Republike Iran - 45. godišnjice Islamske revolucije.

Izrazili podršku BiH

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Abuzar Ebrahimi, obraćajući se zvanicama, izrazio je podršku Irana državnom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine te suživotu svih njenih naroda.

Prošlo je 45 godina od pobjede Islamske revolucije u Iranu u fabruaru 1979. godine. Iran je danas, kako je rekao, respektabilna država s velikim dostignućima na političkom, naučnom, privrednom, industrijskom i kulturnom polju.

Napredak Irana u raznim poljima

Prednjači na polju nanotehnologije i matičnih ćelija, tehnologije izgradnje hidroelektrana, vjetroelektrana i fosilnih elektrana, zdravstvenih i medicinskih znanosti i farmacije, zatim širenje cestovnih i željezničkih komunikacijskih linija, inovacije u naftnoj i plinskoj industriji, izgradnji satelita, stjecanji odgovarajućih globalnih pozicija u sportu i umjetnosti i razvoji maksimalne prisutnosti žena na svim političkim, kulturnim, umjetničkim, obrazovnim i industrijskim poljima.

Pored ostalog, Ebrahimi je podsjetio da je Iran priznao nezavisnost Bosne i Hercegovine odmah po njenom proglašenju, a oslanjajući se na mnoge dodirne tačke, to prijateljstvo nastavlja da se širi i razvija.

Ambasador je izrazio nadu da će se uz podršku dužnosnika dvije države učiniti veći koraci u pravcu razvoja bilateralnih odnosa.

Spomenuta Palestina

Pozvao je na mir u Palestini te poručio da je Islamska Republika Iran pružila ruku prijateljstva i srdačnosti svima koji su privrženi moralnim i humanitarnim načelima u regiji i svijetu, a proširenje odnosa sa svijetom je stavila u vrh prioriteta svoje vanjske politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.