ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović: SAD kontinuiranim prisustvom u BiH pokazuje izrazitu podršku za našu zemlju

Naglasio je da je sastanku sa Obrajanom kazao da još uvijek traje otvoreni udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak

Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

FENA

2.2.2024

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ocijenio je da sastanak s pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom Obrajanom (James O'Brien) i jučerašnji sastanak sa Sjevernoatlantskim vijećem nisu rezultat slučajnosti, već da predstavljaju ozbiljnu poruku i jasan signal.

- Prisan odnos između BiH i SAD-a postoji od sticanja nezavisnosti naše zemlje. SAD kontinuiranim prisustvom u BiH pokazuje izrazitu podršku za našu zemlju - kazao je Bećirović nakon sastanka s Obrajanom.

Bećirović tvrdi da je za BiH veoma bitno da je pomoćnik državnog sekretara SAD-a podvukao punu podršku evroatlantskoj i multietničkoj BiH te da SAD čvrsto stoji uz BiH.

Naglasio je da je sastanku sa Obrajanom kazao da još uvijek traje otvoreni udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak te da je cilj separatista da razbiju dvije ključne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Takvoj politici pružit ćemo snažan otpor zajedno sa našim ključnim saveznicima. Naša budućnost i budućnost SAD-a su višestruko povezane, jer građani obje zemlje vjeruju u multietničko društvo zajedničkog života, poštovanja i tolerancije - kazao je.

Bećirović je istakao da je BiH bazirana na tim idejama i vrijednostima već stotinama godina te da iskustvo iz bliske prošlosti samo potencira značaj ulaganja za odbranu tih vrijednosti.

- U tom smislu, konkretna pomoć SAD-a koje prirodno razumiju prednosti tih vrijednosti, od fundamentalnog značaja je za dalji razvoj BiH kao funkcionalne i multietničke demokratije - kazao je.

Bećirović je zaključio da današnja posjeta na najbolji mogući način simbolizira prijateljstvo dviju zemalja te nastavak dobrih bilateralnih odnosa i jake saradnje u brojnim oblastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.