SUD BIH

Buljubašić i ostali: Početak suđenja pomjeren za kraj januara

Odbrane su navele da nisu dobile sve dokaze uz optužnicu u kojoj je predloženo saslušanje 428 svjedoka i 15 registratora materijalnih dokaza

Optuženi u predmetu “Buljubašić i drugi”. Detektor

H. J. I. / Detektor

15.1.2024

Početak suđenja trinaestorici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča odgođeno je pred Državnim sudom zbog procesnih razloga. 

Na statusnoj konferenciji održanoj prije planiranog početka suđenja, Odbrane su navele da nisu dobile sve dokaze uz optužnicu u kojoj je predloženo saslušanje 428 svjedoka i 15 registratora materijalnih dokaza.

Veliki broj svjedoka

Braniteljica Jesenka Rešidović je kazala da nisu dobili 74 dokaza, od čega 13 iskaza svjedoka.

- Ova Odbrana smatra da se radi o nerazumno velikom broj svjedoka - kazala je Rešidović.

Branilac Nermin Mulalić rekao je da je ranije zatražio izuzeće vještaka Tužilaštva Martina Frančeševića, a da je u odluci sudije za prethodni postupak navedeno da se s tim zahtjevom može obratiti Vijeću.

- Trebalo bi to riješiti prije otvaranja glavnog pretresa - kazao je Mulalić.

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Ćosić Dedović kazala je da će zbog iznesenih procesnih razloga početak suđenja biti pomjeren za 30. januar.

Ona je navela pravila po kojima će biti izvođeni dokazi kako bi suđenje bilo efikasno. Naložila je Tužilaštvu i Odbranama da u roku od deset dana riješe pitanje dokaza, te kazala braniocima da se obrate Sudu ako ne uspiju dobiti sve dokaze.

O prijedlogu Tužilaštva za saslušanje svjedoka nije se moglo detaljnije raspravljati jer je tužilac Vladimir Simović predao plan na početku ročišta, iako je Vijeće to naložilo 18. decembra.

Simović je kazao da su tri tužioca radila na optužnici i da zbog zauzetosti suđenjima nisu stigli ranije dostaviti plan za izvođenje dokaza.

Revidiranje liste

Ćosić Dedović ostavila je rok Tužilaštvu da revidira listu i dopuni je određenim podacima, kao i konkretnim okolnostima na koje će svjedoci biti pozvani.

- Sigurno nećemo dozvoliti da 350 svjedoka svjedoči na iste okolnosti - istakla je sutkinja.

Tužilac je kazao da je teško navesti neke druge okolnosti. Sutkinja mu je rekla da ih precizira.

U ovom predmetu optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo. Oni se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici, gdje je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Buljubašić i Ahmet Sejdić optuženi su i za zločine na području Višegrada i Čajniča.

Početak suđenja pomjeren je za 30. januar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.