UHAPŠEN KRAJEM NOVEMBRA

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Adnana Ćatića zbog terorizma

Optuženi se tereti da je tijekom 2013. isplanirao i realizirao odlazak na ratište u Siriju i pridruživanje terorističkoj grupi “Džabrat Al Nusra”

Tužilaštvo BiH. Avaz

H. J. I.

8.1.2024

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam, podigao je optužnicu protiv:

- Ćatić Adnana, rođenog 1988. godine u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je tijekom 2013. isplanirao i realizirao odlazak na ratište u Siriju i pridruživanje terorističkoj grupi “Džabrat Al Nusra”, koja djeluje na području Sirije i koja je od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, proglašena terorističkom organizacijom.

Ilegalno ušao u Siriju

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je 1.7.2013. godine, napustio BiH sa aerodroma Sarajevo, otišao na teritoriju Turske, odakle je ilegalno prešao na teritoriju Sirije, gdje se priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra”, koja ima za cilj destabilizaciju i nasilnu promjenu političkog i ustavnog poretka na području Sirije, a čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima, namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Ćatić u navedenoj terorističkoj organizaciji je prošao vojne obuke, djelovao na formacijskom mjestu snajperiste u ovoj terorističkoj grupi i sudjelovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji, na kojem se području zadržao oko 8 godina, do 2021. godine, nakon čega je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran, te je 17.11.2023. godine lišen slobode od strane pripadnika Granične policije BiH, a na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, otkada se nalazi u pritvoru.

Optužnica proslijeđena Sudu BiH

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripanik terorističke organizacije, čime je počinio kazneno djelo –Organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, a u svezi sa kaznenim djelom –Terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.