POČAST ŽRTVAMA

Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica u posjeti Čapljini i Orašlju: Važan iskorak u dijalogu Bošnjaka i Hrvata

Posjeta je u okviru aktivnosti projekta "Istina, dijalog, budućnost" koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva

Važna stvar za dijalog Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini. Memorijalni centar Srebrenica

N. Č.

22.11.2023

Predstavnici Odbora za međureligijski dijalog Memorijalnog centra Srebrenica posjetili su vjerske zajednice i mjesta stradanja na području Orašlja kod Stoca i Čapljine.

- Ovo je druga posjeta ove vrste Hercegovini, gdje se susrećemo s predstavnicima katoličke i islamske zajednice, pokrećemo dijalog, te odajemo zajedno počast žrtvama. Izrazili smo zahvalnost Općini Čapljina na donošenju odluke o imenovanju Ulice žrtava genocida u Srebrenici. Veliki je to korak za ovu zajednicu i hvala im - poručio je Almir Salihović, koordinator Odbora za međureligijski dijalog Memorijalnog centra Srebrenica.

Nakon što su, prilikom posljednje posjete odali počast hrvatskim žrtvama u Grabovici, ovog puta su obišli Dretelj i Orašlje, mjesta stradanja Bošnjaka Hercegovine. Posjeta je u okviru aktivnosti projekta "Istina, dijalog, budućnost" koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

- Obilaskom stratišta, zajedno, a na inicijativu Memorijalnog centra, činimo veliki korak naprijed za našu zemlju. Ovo je važna stvar za dijalog Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini, i zahvalni smo i ponosni što su nas obje zajednice prepoznale i što prepoznaju našu iskrenost. Nastavljamo dalje, jer naš mandat jeste suočavanje s prošlošću i izgradnja dijaloga zasnovanog na činjenicama - zaključio je Salihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.