TAJNA VEZA

Kad god je teško, dešavaju se čudni preokreti: Bakir Izetbegović na živinički pogon

Kada su počele najave o smjeni Vlade TK, u SDA su se učlanila dva zastupnika u Skupštini TK iz Živinica

SDA jača u Skupštini TK za dva imena. SDA

5.11.2023

Stranka demokratske akcije objavila je da je pojačala kadar s još dva člana u Skupštini Tuzlanskog kantona. Zastupnici Asmir Hasić i Emir Salihović, koji su mjesta u ovom zakonodavnom tijelu dobili od Stranke za BiH, pa je odmah poslije izbora napustili, nakon nekoliko mjeseci samostalnog djelovanja, odlučili su da, u društvu šefa stranke Bakira Izetbegovića, preuzmu članske karte SDA.

Ono što je posebno interesantno je trenutak u kojem ovo Bakir Izetbegović radi. Naime, već mjesec opozicija najavljuje pad SDA-ove Vlade TK, a prije nekoliko dana je održana sjednica Skupštine TK, gdje se to trebalo ozvaničiti, no, kako su rekli iz SDP-a, neki zastupnici su se u posljednjem trenutku predomislili. Svima je sada postalo jasno o kome je riječ i zbog čega.

Očito je da se u priču u Tuzlanskom kantonu direktno uključio Izetbegović kako bi spasio jednu od posljednjih baza gdje su na vlasti.

Prljav posao

I – gle čuda! – obojica zastupnika su iz Živinica. O sprezi Izetbegovića, SDA i živiničkih tajkuna se ranije mnogo govorilo. Kad god je bilo za SDA „stani-pani“, dešavali su se čudni preokreti koji su se povezivali s osobama iz Živinica.

Predsjednica PDA Elzina Pirić je nakon općih izbora pisala visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) da iskoristi bonske ovlasti u vezi sa zastupnicima Senadom Alićem i Jakubom Suljkanovićem, koji su mandat u Skupštini TK dobili kao dio PDA, a onda odlučili da promijene stranu i formiraju većinu sa SDA i DF-om. Ovo je bio i dio veće priče, s obzirom na to da je o glasu iz Skupštine TK ovisilo ko će imati većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, ali je tako i SDA došla do većine u TK.

Pirić je za prelazak zastupnika direktno optužila živiničkog biznismena Abdurahmana Hodžića zvanog Hodža.

Elmedin Konaković je tada optužio Željka Komšića da radi prljav posao za SDA, da okuplja predsjednike drugih političkih stranaka i da ih vodi tajkunu iz Živinica Hodžiću. Konaković je u jednom gostovanju na Face televiziji najavio procesuiranje Hodže zbog ovih procesa.

Kada je, i u prošlom mandatu, bila upitna većina u TK, koju je tada predvodio – gle čuda! – kadar iz Živinica Denijal Tulumović, Elzina Pirić je optužila Hodžića da je dao 250.000 KM suprugu zastupnice u Skupštini Jasmine Lugavić da ne glasa za smjenu Vlade.

Izbor Andelije

Abdurahman Hodžić je imao ulogu i u mirenju Željka Komšića, inače njegovog bliskog prijatelja, i Envera Bijedića, donedavnog predsjednika Socijaldemokrata, koji su bili neprijatelji još iz vremena SDP-a, a to mirenje imalo je ulogu u tome da SDA u ovom kantonu ima stabilniju većinu.

On je navodno imao utjecaj i na to da se u prošlom mandatu za direktora “Elektroprivrede” iz kvote DF-a izabere SDA-ov kadar iz Tuzle Admir Andelija.

Uzajamna ljubav

Može se zaključiti da svi procesi u Tuzlanskom kantonu, ali i brojni na višim nivoima, koji se tiču SDA i Bakira Izetbegovića uključuju ljude iz Živinica, ali znao je to Izetbegović i dobro nagraditi. Denijal Tulumović iz Živinica je uporedo direktor UKC-a Tuzla i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH. Poprilično anonimni Muamer Zukić je predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH, a nedavno je izabran i za potpredsjednika SDA.

Jedno od najvećih iznenađenja koje je ikad viđeno na političkoj sceni u BiH se također desilo u Živinicama prije nekoliko godina, kada je skoro cijeli Gradski odbor SDP-a, zajedno s bivšim gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem, pred kraj mandata prešao u SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.