FEDERALNI MINISTAR

Hrnjić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke u BiH

Razgovarano o Projektu modernizacije vodnih usluga u BiH čija je vrijednost veća od 100 miliona KM

Sa današnjeg sastanka. Vlada FBiH

N. Aj.

25.9.2023

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastao se danas s predstavnicima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini. Na sastanku je razgovarano o Projektu modernizacije vodnih usluga u BiH čija je vrijednost veća od 100 miliona KM, a koji ima za cilj jačanje institucionalnog, finansijskog i pravnog okvira i kapaciteta u sektoru voda i komunalne djelatnosti sa namjerom osiguranja održivosti investicija u infrastrukturu.

Krajnji dužnici po ovom kreditnom zaduženju Svjetske banke su općine iz Federacije BiH koje budu uključene u navedeni projekat, a Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je nadležno za implementaciju ovog projekata posredstvom jedne od svojih projektnih jedinica.

Na sastanku je istaknuto da je projekat uključen u Program javnih investicija Federacije BiH, te da će u prvoj fazi projekta učestvovati četiri jedinice lokalne samouprave iz Federacije BiH.

Sa današnjeg sastanka. Vlada FBiH

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je saopćeno da je razgovarano i o operativnim aktivnostima koje uključuju formiranje jedinice za praćenje projekta, izradu operativnog priručnika, te osiguranju sredstava za tehničku pomoć u realizaciji projekta kao i uspostavljanje kontakta sa lokalnim zajednicama koje su iskazale interes za učešće u ovom projektu.

- Ovim projektom je predviđeno da jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH apliciraju na kreditna sredstva u iznosu od blizu 50 miliona KM. Projekat ima za cilj doprinijeti unapređenju institucionalnih kapaciteta za modernizaciju sektora vodnih usluga, pružiti podršku jačanju kapaciteta na lokalnom nivou, te poboljšati infrastrukturu u lokalnim zajednicama - kazao je ministar Hrnjić.

Projekat će trajati do 2027. godine, a jedinice lokalne samouprave kreditna zaduženja mogu otplaćivati do 32 godine i s odgodom plaćanja od sedam godina, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.