NASTAVLJENA BLOKADA

Hrnjić za "Avaz" nakon propalog pokušaja dogovora s poljoprivrednicima: Žele sve sad i odmah, to nije moguće

Mora biti sve ispoštovano zakonskim rokovima, moramo dati na javnu raspravu takve odluke, rekao je Hrnjić

Federalni ministar Hrnjić sastao se s poljoprivrednicima koji su blokirali granicu s Hrvatskom. Vlada FBiH/Nidal Šaljić

8.9.2023

Predstavnici poljoprivrednika koji su danas, kako bi ukazali na svoje probleme koji utječu direktno na njihovu egzistenciju, blokirali kamionima i traktorima granični prijelaz ka Hrvatskoj kod Orašja, nisu postigli dogovor s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem.

Nije dovoljno

- Mi smo poljoprivrednicima još ranije obećali da ćemo im ponoći i ovo je nastavak te saradnje. Dakle, Ministarstvo je opredijeljeno kao i cijela Vlada FBiH da im se pomogne. Ali je problem što nije prošao rebalans budžeta Federacije, gdje je i bilo 2,5 miliona KM namijenjeno za poljoprivrednike. Mi smo nastojali da usmjerimo svih 2,5 miliona KM u proizvodnje koje su ugrožene u ovoj godini. Međutim, sada proizvođači pšenice žele svih 2,5 miliona za sebe, a mi smo im danas obećali da ćemo i to napraviti, da ćemo druge proizvodnje pokriti iz nekih drugih sredstava. Ali evo, njima ni to nije bilo dovoljno - rekao je Hrnjić u izjavi za "Avaz".

Dodao je da su im predočili i zakonske procedure i rokove kada se to može napraviti, te da to mora doći na sjednicu Vlade FBiH.

- Mora biti sve ispoštovano zakonskim rokovima, moramo dati na javnu raspravu takve odluke i mi moramo poštovati zakonske okvire. Poljoprivrednici su nestrpljivi, oni žele sad i odmah, a to faktički nije moguće - kazao je Hrnjić.

Neke druge namjere

Zamolio je poljoprivrednike, kako tvrdi, da obustave blokadu danas.

- Da odblokiraju putne pravce i granične prijelaze. Ukoliko bude razuma, oni će to danas napraviti. Ukoliko ne naprave, odgovornost je na organizatorima protesta i oni ustvari imaju neke druge namjere  - zaključio je Hrnjić.

Blokada graničnog prijelaza još je u toku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.