PORAŽAVAJUĆE

Neslavna lista globalne mreže “World of Statistics”: BiH uz rame s Afganistanom!

Na evidenciji nezaposlenih oko 340.000 osoba, a, prema anketi, taj broj iznosi oko 180.000

Mladi sve više napuštaju BiH. Avaz

Alen Bajramovic

17.9.2023

Prema podacima globalne mreže “World of Statistics”, Bosna i Hercegovina je na neslavnom trećem mjestu u svijetu po stopi nezaposlenosti, koja iznosi 13,3 posto.

Najmanje stanovnika

Procent nezaposlenih viši je samo u Južnoj Africi (32,6 posto) i Iraku (15,55 posto), a naša zemlja je rame uz rame s Afganistanom, državom u kojoj je stopa nezaposlenosti identična. Probleme ove vrste, kada je o evropskim zemljama riječ, imaju i Španija (11,6%), Grčka (10,8%), dok je Katar (0,1%) država s najmanje stanovnika koji traže posao.

- Mi praktično ni ne znamo koliko imamo nezaposlenih, jer je razlika između podataka Agencije za statistiku BiH iz ankete o radnoj snazi i podataka Agencije za rad i zapošljavanje iz zavoda za zapošljavanje ogromna. Tako imamo situaciju da je na evidenciji nezaposlenih oko 340.000 osoba, a, prema anketi, taj broj iznosi oko 180.000 - kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Sumorna grafika, država tone sve dublje. WS

Savez samostalnih sindikata BiH izračunao je da je za preživljavanje četveročlane porodice u avgustu bilo potrebno 3.323 KM.

Svi idu

Prosječna plaća uposlenih iznosi 1.262 KM. Istovremeno, u javnom prostoru i dalje dominiraju teme koje nemaju veze sa standardom građana i mjerama koje bi barem olakšale težak život većine stanovnika BiH.

- Ako ćemo biti cinični ili sarkastični, zbog masovnog iseljavanja koje već dugo traje uskoro neće ni biti nezaposlenih, jer će svi živjeti izvan BiH. A poslodavci će ispuniti svoj san da zapošljavaju državljane Nepala i sličnih zemalja i plaćaju ih mizernije nego sada domaće radnike - ističe Gavran.

Savez samostalnih sindikata BiH izračunao je da je za preživljavanje četveročlane porodice u avgustu bilo potrebno 3.323 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.