REKTOR UNSA

Škrijelj: Jasan je stav UNSA, tu nema mjesta za one koji negiraju genocid i koji veličaju ratne zločince

Studentice će snositi konsekvence koje su predviđene zakonom, poručio je Škrijelj

Škrijelj: Preduzete stvari. N. Šaljić

S. S.

19.7.2023

Univerzitet u Sarajevu je organizirao konferenciju za medije u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji je govoreno o dvjema temama. Prva je stav Univerziteta u Sarajevu o pitanju studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu koje su veličale ratne zločince, Slađane Todić i Valentine Vujičić.

Javnosti su se obratili dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA Jasmin Ahić, predsjednik SPUS-a Faruk Dević, te rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

U koordinaciji s dekanom

- Kao rektor Univerziteta, u koordinaciji s dekanom tog fakulteta, odlučio sam da se ne oglašavam o tom pitanju do danas. Dekan me je odmah upoznao s tim slučajem i dogovorili smo se da Fakultet preduzme sve stvari koje su u skladu sa Statutom UNSA i zakonima. 

Kada sam čuo šta je poduzeto, odlučio sam sačekati današnju sjednicu Senata i upoznati Senat šta se dogodilo i da se nakon toga oglasim.

Na Univerzitet u Sarajevu su dobrodošli svi koji poštuju BiH, Federaciju BiH, Kanton Sarajevo i koji prihvataju zakone i pravila u KS. Na UNSA nema mjesta za one koji negiraju genocid i koji veličaju ratne zločince i proglašavaju ih herojima - istakao je Škrijelj.

Naveo je kako se to odnosi i na zaposlene i na studente.

- Taj naš jasan stav nikada neće biti upitan, jer smo institucija koja poštuje državu i njene zakone. Suosjećamo s onima koji su izgubili svoje najdraže u proteklom ratu, uključujući i genocid koji se desio u Srebrenici.

Činjenica je da su te dvije mlade djevojke, svaka na svoj način, odstupile od pravila kojima se mora povinovati svaki student na Univerzitetu u Sarajevu. 

Zapaljiva retorika

One će snositi konsekvence koje su predviđene zakonom. Univerzitet neće pokretati javni linč na bilo koga. Molim studentete Univerziteta u Sarajevu da se suzdrže zapaljive retorike te da prema drugim studentima iz RS, kojih imamo jako puno, odnos mora biti korektan, jer oni nisu krivi za ono što su uradile druge studentice - kazao je Škrijelj.

Škrijelj je istakao kako ovim javnim stavom želi napraviti distancu kao rektor između onih koji poštuju pravila i onih koji to ne poštuju.

- Ovo je važno jer je Univerzitet otvorena sredina za sve iz cijelog svijeta, a kamoli iz Bosne i Hercegovine. Ovo je njihova kuća, a svugdje ima onih koji poštuju kuću i onih koji to narušavaju - poručio je Rifat Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.