NEPROCJENJIVO ISKUSTVO

Prijem za timove Pravnog fakulteta UNSA povodom ostvarenih uspjeha na prestižnim takmičenjima

Škrijelj je istakao da ovakvi uspjesi pokazuju da Univerzitet u Sarajevu školuje izvanredne studente

Timovi ostvarili sjajne rezultate. unsa.ba

N. A.

2.6.2023

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa prof. dr. Dženanom Husremović, prorektoricom za nastavu i studentska pitanja, primio članice i članove dva tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji su ostvarili izvanredne rezultate na 17. Regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja iz ljudskih prava i III Regionalnom takmičenju u simulaciji krivičnog postupka.

Povod za prijem bili su osvojeno drugo mjesto na 17. Regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja iz ljudskih prava i osvojeno prvo mjesto na III Regionalnom takmičenju u simulaciji krivičnog postupka.

Kvalitetno nastavno osoblje

Rektor Škrijelj je ovom prilikom uputio timovima Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu čestitke na ostvarenim uspjesima naglasivši da su njihovi izvanredni rezultati ujedno i uspjesi Pravnog fakulteta UNSA, Univerziteta u Sarajevu, ali i Bosne i Hercegovine. Ukazavši na značaj i veličinu njihove pobjede, rektor Škrijelj je istakao da ovakvi uspjesi pokazuju da Univerzitet u Sarajevu školuje izvanredne studente, ali i da ima izuzetno kvalitetno nastavno osoblje koje je posvećeno studentima i njihovim aktivnostima.

Uz čestitke, prorektorica Husremović je istakla da je posebno sretna što su studenti prepoznali da je studiranje jedno potpuno iskustvo koje treba da transformira čovjeka u svim segmentima onoga što on radi, onoga što on misli ili što vjeruje.

- Uključivanje u ovakve aktivnosti je najbolji način da doživite svoju struku i svoju nauku i da se izgradite unutar svoje struke i nauke na najbolji mogući način. Posebno mi je drago što se takmičite u područjima koja su za našu zemlju iznimno bitna - studentima je poručila prorektorica Husremović.

Od 12. do 15. maja 2023. godine, u Podgorici, održane su usmene runde 17. Regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja iz ljudskih prava, u organizaciji švedske nevladine organizacije Civil Rights Defenders. Ovo takmičenje simulira postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Prijem timova. unsa.ba

Takmičarski timovi

Studentski tim Iudex Univerziteta u Sarajevu – Pravnog fakulteta činili su studenti/ce: Abela Rastoder, Tarik Čančar, Hana Kunić, Amila Šišic, Lejla Šeper, Umma Kosovac, Adna Makić, Selma Sijerčić. Njih su za takmičenje pripremali viši ass. Harun Išerić, ass. Miloš Davidović i stručnjakinja iz prakse Anesa Šećerkadić.

Studentski tim Iudex je nakon finalnog meča, osvojio 2. mjesto. Pored toga, studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu su dobili nagrade za najbolji pisani podnesak aplikanata i zastupnika države, i time osvojili 1. mjesto u pisanoj fazi Takmičenja.

Tim Univerziteta u Sarajevu – Pravnog fakulteta osvojio je prvo mjesto na III Regionalnom takmičenju u simulaciji krivičnog postupka, koje je održano u Nišu od 7. do 9. aprila 2023. godine, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu i Moot court, besedničkog i debatnog kluba Iustitia Niš.

Takmičarski tim Univerziteta u Sarajevu – Pravnog fakulteta činili su sljedeći studenti: Umma Kosovac, Tarik Čančar, Kerim Ušanović, Hena Vehabović, Arian Stjepanović, Emma Orlić, Omar Selimović i Armin Galijašević, uz mentorstvo akademskih trenera mr. iur. Ene Gotovuše, viša asistentica i mr iur. Miloša Davidovića, asistent.

Nakon održavnih kvalifikacionih, polufinalnih i finalnih mečeva, te ostvarenih pobjeda nad timovima pripravnika Osnovnog suda u Nišu, pripravnika Prvog osnovnog suda u Beogradu, te studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, takmičarski tim Univerziteta u Sarajevu – Pravnog fakulteta osvojio je prvo mjesto, odnosno pobijedio na III Regionalno takmičenje u simulaciji krivičnog postupka.

Neprocjenjivo iskustvo

Harun Išerić, MA iur., viši asistent Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uputio je riječi zahvalnosti rukovodstvu Univerziteta na organizovanju prijema i prepoznavanju uspjeha koji su postigli naši studenti, a time i slanju signala drugim studentima da će uspjeh, trud, vannastavne aktivnosti biti prepoznate i nagrađene od strane Univerziteta.

Mr. iur. Miloš Davidović se također u ime timova zahvalio na upriličenom prijemu, kao i na kontinuiranom prepoznavanju svih rezultata, truda i energije koji su uloženi, a koji su u konačnici rezultirali izvanrednim uspjehom.

Učesnici takmičenja su izrazili da su počastvovani prilikom da na najbolji mogući način predstave Univerzitet u Sarajevu, te naglasili da učešće na takmičenjima predstavlja neprocjenjivo iskustvo značajno za sticanje znanja, razvijanje pravničkih vještina, oslobađanje od treme i straha od javnog nastupa i poručili kolegicama i kolegama da se pridruže ovim takmičenjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.