CENTRALA SDP-A

Konaković nakon sastanka lidera trojke: Teško je naći kompromis u trenucima udara na ustavni poredak BiH

Još uvijek je stanje napeto, još nema povjerenja koje je bilo ranije, rekao je Konaković

Elmedin Konaković. Fena

H. J. I.

17.7.2023

U centrali SDP-a u Sarajevu održan je danas sastanak lidera trojke. Nakon sastanka, prisutnima se obratio ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković.

Konaković je istakao da još uvijek rade na planu za deeskalaciju krize koji trebaju dogovoriti i sa ostalim partnerima na državnom nivou.

Sutra nastavljaju komunikaciju

- Očekujemo tokom dana pismeno ili na neki drugi način prijedloge kolega i sutra nastavljamo komunikaciju. Možda još sutra tokom dana pokušamo usvojiti neki dokument, ako danas za to bude saglasnosti - rekao je Konaković nakon sastanka.

O državnoj koaliciji je rekao da se ne poštuje dogovor koji je napravljen na početku.

- Moramo se vratiti u okvire Ustava, zakona BiH, moramo se vratiti na naš evropski put. Trebamo implementirati cijeli naš zajednički sporazum, a ne samo dijelove - naveo je.

Konaković je radnu atmosferu sa partnerima na nivou države nazvao napetom.

"Stanje je napeto, nema povjerenja"

- Još uvijek je stanje napeto, još nema povjerenja koje je bilo ranije. Nije jednostavno u trenucima eklatantnog udara na ustavni poredak BiH, naći neka kompromisna rješenja. Mi to radimo zbog kratkih rokova u kojima EU od nas očekuje efikasnost i da isporučimo dio obaveza kako bi ljudi koji zagovaraju da BiH bude rame uz rame s Ukrajinom i drugim zemljama u pristupnom procesu, mogli pokazati da smo nešto uradili i da se nešto dešava - kazao je.

Govoreći o Vijeću ministara kao šef diplomatije BiH kazao je da bi uskoro trebala biti održana sjednica na kojoj bi razgovarali o onome što trebaju usvojiti, a što im je kao zadatak dala Evropska unija.

- Čekamo da vidimo postoji li raspoloženje da se sutra održi još neka telefonska ili vanredna sjednica na kojoj bi neke od ovih zakona usvojili. Teško da može u jednom danu, ali možemo parcijalno izvršavati te naše obaveze iz 14 prioriteta - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.