PUNOMOĆNIK UNSA-E

Advokat Smajkan o odluci Suda: Sebija nije dokazala da je položila ispite, obmanjuje javnost

Općinski sud u Sarajevu je odložio poništenje zvanja doktora nauka Sebiji Izetbegović

Enver Smajkan i Sebija Izetbegović. Printscreen

30.6.2023

Općinski sud u Sarajevu je odložio poništenje zvanja doktora nauka Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a.

Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdio Enver Smajkan, advokat i punomoćnik Univerziteta u Sarajevu.

"Nezakonita odluka"

- Ja sam i ranije rekao da nemam povjerenja u sudije, da će donijeti nezakonitu odluku. Sutkinja je tokom postupka svojim ponašanjem i znanjem, odnosno neznanjem pokazala da će tako odlučiti. Isto je činjenično stanje kao u dva prethodna slučaja, slučajnu diplome magistra i poništenja akademskog zvanja - rekao nam je Smajkan. 

Kako ističe, Kantonalni sud je zauzeo stav da se u ovakvim slučajevima ne može tražiti odgoda izvršenja odluke Univerziteta zato što se time iscrpljuje tužbeni zahtjev. 

- Drugi razlog zašto je ovo moralo biti odbijeno, tužiteljica nije dokazala zakonski osnov, nije dokazala da je položila ispite a to je morala dokazati da učini vjerovatnim svoju tužbu pa da joj se može uvažiti mjera osiguranja. Nije dokazala ni da postoji opasnost da će bez mjere osiguranja Univerzitet preduzeti radnje zbog kojih ona neće moći naplatiti svoje potraživanje. Nijedan osnov nije postojao da se usvoji ova odluka - govori Smajkan.

"Jesi položila ili nisi položila ispite"

Dodaje da ovo nije težak proces u smislu dokazivanja. 

- Jesi položila ili nisi položila ispite. Sebija Izetbegović nije dostavila te dokaze, nije ni pokušala, nije ni tvrdila da je položila. Sutkinja mora da dokaže da je Sebija položila ispite, ona je sada svojom odlukom obmanula javnost kako je možda Sebija položila ispite i legalno dobila diplomu doktora nauka - zaključio je advokat UNSA-e.

Podsjećamo, UNSA je 13. aprila Izetbegović poništio diplomu doktora nauka, a 16. maja je dobila otkaz na Medicinskom fakultetu UNSA. To se desilo nakon što je UNSA razmatrao indicije da je nezakonito stekla zvanje doktora nauka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.