POTVRĐENO PISANJE "AVAZA"

Ročište Ibrahimu Hadžibajriću: Proširena istraga protiv načelnika Starog Grada, traži se produženje pritvora

Asim Crnalić, advokat Hadžibajrića, predložio je određivanje kućnog pritvora

Ibrahim Hadžibajrić. E. Abaz

Piše: Eldar Abaz

8.6.2023

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište o produženju pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i sekretarki Općine Almi Destanović.

Kao što je ranije objavio portal "Avaza", tužilac Darko Soldat je tražio produženje pritvora za osumnjičene i naveo da je proširena istraga za još dvije tačke.

Tužilac je kazao da ostaju pri svim onim stavkama navedenim od prije i zadržavanje u pritvoru. 

Krivotvorenje službenih spisa

Stavke za koje je proširena istraga odnose se na neprijavljivanje imovine, te na upotrebu službenih spisa koji su krivotvoreni.

On je naveo da su zatvorene koverte, umjesto predsjednicima komisija, išle sekretaru, koji ih je zatvarao u sef. 

Mnogi su se žalili da su njihove prijave odbačene. Drugi dio aktivnosti se odnosi na to da osumnjičeni na drugim licima drže imovinu, koja je ostvarena protivpravno. Uviđajem na licu mjestu utvrđeno je da je Ibrahimov sin lično, neposrednim kontaktima, dostavljao novac.

Mogućnost bijega

Naveli su da se iz aplikacije Sky vidi da se sve vrijeme ta nekretnina koristi, rekao je tužilac.

- Tužilaštvo je stupilo u kontakt s licem M. L. za koje se pretpostavlja da služi kao prikriveni vlasnik mnogih nekretnina. Sve ove radnje pojačavaju osnove sumnje u djelo koji se odnosi na produženje pritvora.

On je naveo da je razlog više i mogućnost bijega Alme Destanović, jer pored Srbije i Kosova ima državljanstvo još neke inozemne države.

- Tužilaštvo će nastaviti ispitivati uposlenike Općine Stari Grad - rekao je.

Advokat Ibrahima Hadžibajrića Asim Crnalić je kazao da je nejasno ono što im je dostavilo Tužilaštvo.

- Ovaj prijedlog se zasniva na dokazima koji su proizašli iz upotrebe kriptovane aplikacije Sky. Moje stajalište je u vezi s tim dokazima da nisu primijenjeni na način kako to propisuje Krivični zakon BiH. Pola SAD ne priznaje dokaze iz Sky aplikacija, također i Njemačka. U Francuskoj je pokazana sumnja u taj izvor dokaza, svaki optuženik i svaki osumnjičenik mora biti informiran o tome na koji način može biti optužen, odnosno terećen za neko djelo - rekao je Crnalić.

Nisu znali za Sky aplikaciju

Crnalić je naveo da ni Ibrahim Hadžibajrić ni Alma Destanović nisu imali u vidu da postoji Sky aplikacija, niti da iz te aplikacije mogu nastati dokazi protiv njih.

- Upotreba te aplikacije proizvodi povredu prava na privatnost, što se ovdje dogodilo. Iako Tužilaštvo najveći dio temelji na rezultatima iz Sky aplikacije, ni u jednom primjeru nije navelo nijednu riječ, nijednu rečenicu koju je izgovorio moj branjenik (Ibrahim) da bi se moglo dolazati da ju je koristio. Tužilaštvo izvodi zaključke šta radi i šta misli moj branjenik i to su otvorena vrata za zloupotrebu svake vrste. Ono što govori drugi ne obavezuje ni civilno i krivično, ako ja ne sudjelujem. Tužilaštvo polazi od teze da je moj branjenik prešao prekoračenja kad je riječ o izdavanju dozvola za parking. Može Tužilaštvo imati takvo stajlašte, ali odbrana smatra da je načelnik imao ovlasti za zaključivanje takvih ugovora - kazao je Crnalić.

Dalje navodi da je druga optužba Tužilaštva da su parking prostori dati u zakup ispod cijene i kao primjer navode se ponude Hadžihasanovića.

- Uspoređuju se ponude s ugovorima koji su zaključeni za zakup prostora. Nema nikakve štete za cijenu koja se dobila, a koja se mogla dobiti. Navode da je dao Hadžibajriću 80 posto od prihoda koji su ostvareni u tom poslu, ali nema nikakvih dokaza za ovu sumnju, već samo nagađanja. Sve ono što je naplaćeno je zabilježeno i o tome je obaviještena Porezna uprava. Tužilaštvo navodi i da je Hadžibajrić falsifikovao potpise. Ne isključujemo mogućnost da se to dogodilo jer kampanje su velike i ne može kandidat znati sve što se dešava. Možda neko jeste potpisao nekoga, ali da to Hadžibajrić i ne zna.

Nakon toga se osvrnuo na navode da nije prijavljivao prihode koje je imao na računu.

- Nije Hadžibajrić ništa sakrio, to su računi koji su kod banaka i koji su u ograničenim uslovima transparentni, a do toga je Tužilaštvo moglo doći. Finansijska istraga je poseban postupak i ne može se navesti kao razlog za pritvor. Tužilaštvo je imalo dovoljno vremena na raspologanju, jer ovo traje tri godine i moglo je doznati sve. Tužilaštvo je saslušalo svjedoke, i otvaranjem pitanja svjedoka drži Hadžibajrića u pritvoru. Kad mačka ode, miševi kolo vode, i Tužilaštvu je neko od svjedoka mogao reći da mu je nešto sugerisao. Svi pravnici koji su navedeni potpisali su ugovor, gdje je bio advokat koji stoji iza čitave priče, te nije bilo kršenja prava - rekao je Crnalić.

Javna nagodba

Dodao je da postoji spor nadležnih institucija koje se bave poslovima očuvanja spomenika i općine, odnosno da li je jednu parcelu moguće prodati.

- Novalija je dobio tu parcelu na javnoj nagodbi. On je rođak Hadžibajrićev, te je dobio rok od 10 godina da vrati zajam koji mu je dao da kupi aprtman. Zajam je dopušten. Nema nijednog dokaza da je to primljeno kao dar ili dato, a to niko nije rekao i to zaključuje Tužilaštvo. Tužilaštvo govori o prikrivenoj imovini Hadžibajrića, ali Tužilaštvo nije dostavilo dokaze o tome - istakao je Crnalić.

Crnalić je tražio da se odbije prijedlog Tužilaštva, jer smatra da nisu na uvjerljiv način predstavili teze.

- Moje je stajalište da je primjeren kućni pritvor i da bi se Tužilaštvo osiguralo od svega navedenog te da nema ikakvog straha da će biti zloupotrebe - zaključio je Crnalić.

Odbrana Alme Destanović

Kadrija Kolić, advokat Alme Destanović, kazao je da su mediji objavili snimke njenog privođenja i da se prema njoj ponašalo okrutnije prilikom hapšenja.

- Ponižena je i kao žena i kao majka, ponižena više nego drugi koji su optuženi. Ponižena je i kao lice kojoj je uskraćeno pravo na slobodu, a ona nije kriva dok se ne dokaže. Zbog svega ovoga slijedi posljedica da se mora odbiti prijedlog o pritvoru - rekao je Kadrija Kolić.

U vezi s dokazima iz Sky aplikacije, Kolić je kazao da se Tužilaštvo nije bavilo analizom načela u pravnom postupku.

- Sama činjenica da se ne bavi pravnim aspektom, jer te odredbe štite volju sekretara Općine, odnosno Almu koja je obavljala zaduženja. Ne može manje pravo, kao neko ko vodi upravni postupak, imati Alma Destanović. Alma nikada nije korstila aplikacije, bila učesnik i to da je neko spominje i na koji način ne može se odnositi na samo Almu. Ako se kaže "ona" ili "neko iz Općine", "papanka", što se korisiti, ne može se odnositi na Almu. Pod pretpostavkom da je tako, i da se odnosi na nju, o toj osobi koja se spominje govori se negativno i loše. Kako onda da neko o kome se govori tako može biti dio neke kriminalne organizirane kriminalne grupe - pitao je Kolić.

Dokazi iz Sky aplikacije

Kadrija Kolić je kazao da se Sky aplikacija ne može koristiti kao dokaz da je Alma Destanović počinila krivično djelo.

- Sud ne može prihvatiti dokaze iz Skya, jer su dobijeni nezakonito. Tužilaštvo nije dostavilo dokaz da su ovi spisi iz Skya izuzeti, presretnuti ili nešto slično. Već su nelegalno preuzeti sa servera. Ovi podaci su iz 2020. godine - kazao je Kolić.

Advokatica Marsela Bajramović je kazala da je riječ o jednom prividnom proširenju istrage i postupanju u suprotnosti s načelima u pravnom postupku.

- Moja branjenica je pozvana da se izjasni, dala je izjavu 30. maja, gdje je data na uvid redigovana izjava tj. zapis svjedoka. Tužilaštvo Sud dovodi u zabludu. Izvještajem SIPA-e se ne pominje njeno ime, Alma Destanović. Donesen je pravilnik da se zatvorene koverte dostavljaju njoj, pa tek onda na komisiju. Svjedokinja, a kasnije i Tužilašrvo nagađaju da je ovakav postupak rađen i 2021. godine iako se njeno saslušanje odnosi na period od 2022.godine - kazala je.

Dodala je da je u periodu kada su se ove radnje dešavale, a odnose se na proširenu istragu Alma je bila na trudničkom, a prije toga na godišnjem.

- Na teret se stavlja samo potpisivanje dva ugovora, koje je potpisala po naređenju načelnika. Opisano je saslušanje svjedoka A. Hadžovića i svi to potvrđuje da su ovu proceduru, razmatranje ponuda, oni su činili ugovore i samo je doneseno Almi na potpis. U vrijeme kada je potpisan taj ugovor, bila je sekretar općine. Nikakav kontakt ili ulogu odabira nije imala. Nigdje nije bila učesnik Sky aplikacije, ni indiciju, dogovor i da je ostvarila bilo kakvu korist - poručila je Bajramović.

Spremna predati putne isprave

Navela je da sve putne isprave Destanović spremna predati Tužilaštvu.

- Spremni smo pristati i na kućni pritvor, samo da se dozvoli da bude majka - navela j te dodala da o njenom djetetu trenutno brine njena majka koja ima 70 godina - istakla je Bajramović.

- Nema ni jedan materijalni dokaz da postoji bilo kakvo prikrivanje ili nešto slično. Samim mjerama zabrane se eliminiše ponavljanje djela, a spremna je i na elektronsko praćenje. Tri godine se izuzimaju svi spisi iz Općine, te sve što je traženo bilo je dostavljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.