UBISTVO POLICAJACA

Nastavak ročišta u predmetu Sava Marinković i drugi: Šta se saznalo do sada

Pri rasvjetljavanju ovog slučaja, najveći doprinos imalo je dešifrovanje prepiski u Sky aplikaciji

Sa mjesta zločina. Avaz

Z. K.

22.5.2023

Ročište u predmetu "Sava Marinković i drugi" u kojem su, za ubistvo sarajevskih policajaca, optužena trojica Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković počelo je pred Kantonalnim sudom Sarajevo. Marinkoviću, Macanu i Trifkoviću na teret se, osim ubistva policijskih službenika, stavlja i krivično djelo "Teška krađa".

Počelo u februaru

Glavni pretres u ovom sudskom predmetu započeo je u februaru ove godine, a do sada su, pred Kantonalnim sudom govorili svjedoci Tužilaštva KS. Pri rasvjetljavanju ovog slučaja, najveći doprinos imalo je dešifrovanje prepiski u Sky aplikaciji.

O porukama koje su razmjenjivane, kao i njihovom sadržaju, spominjanju trojice optuženih i njihovom kretanju, govorili su inspektori SIPA-e u policijski službenici MUP-a KS koji su bili dio tima oformljenog specijalno za ovaj predmet. Iz njihovog svjedočenja moglo se doći do informacija o tome ko je sve, eventualno, znao za ubistvo Adisa i Davora, kao i toga šta su DNK tragovi pokazali.

Ko su svjedoci

Osim službenika, pred sudom su svjedočili i svjedoci Tužilaštva KS koji su stanari u ulici u kojoj se dogodilo ubistvo, a koji su kobne noći 26. oktobra 2018. godine čuli pucnjeve i glasove s mjesta ubistva.

Svjedoci na prošlosedmičnom glavnom pretresu bili su supružnici, vlasnici automobila koje je ranije tog mjeseca, oktobra 2018. godine, ukradeno. Tokom njihovog svjedočenja, rečeno je da je jedan muškarac dolazio i ugovarao povrat automobila, ali za enormno visoku cijenu na šta oni nisu pristali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.