SPOMINJAO EF. KAVAZOVIĆA

Šmit pozvao Cerića: Bivši reis želi direktno u Njemačkoj vratiti priznanja ukoliko ne povuče izvještaj

Reis Cerić je dobitnik dva prestižna njemačka priznanja: Theodor Heuss (2007) i Eugen Biser (2008) za međureligijski dijalog i promociju demokratije

Mustafa ef. Cerić i Kristijan Šmit. Facebook - Armin Durgut / Pixsell

Faktor.ba

8.5.2023

Bivšeg reisu-l-ulemu Mustafu efendiju Cerića jučer su kontaktirali iz kabineta visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da bi dogovorili sastanak, a poziv je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Cerić najavio da će se odreći javno svih visokih njemačkih priznanja, ukoliko ne bude povučen izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se kritikuje reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, nezvanično saznaje Faktor.

- Ukoliko Šmit ne povuče zlonamjerni izvještaj o reisu-l-ulemi Kavazoviću u UN-u, odričem se javno svih visokih njemačkih priznanja za promociju mira i stabilnosti u Bosni i svijetu. Zamislite da nakon Holokausta Vijeće Sigurnosti UN-a imenuje u Njemačkoj visokog predstavnika sa zadatkom da zaštiti njemačke naciste od žrtava Holokausta. Ne možete to ni zamisliti, ali možete praktično vidjeti imenovanje visokog predstavnika za Bosnu, koji ima zadatak da zaštiti negatore genocida i udruženog zločinačkog poduhvata od žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata - poručio je bivši reis Cerić.

Da li će i kada biti organiziran ovaj sastanak, još se ne zna, ali, prema informacijama Faktora, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini neće stati samo na odricanju svih njemačkih priznanja. Sprema se da zbog Šmitovog odnosa prema aktuelnom reisu Kavazoviću na put u Njemačku, da lično vrati priznanja ukoliko visoki predstavnik ne ispravi svoj iskaz.

Reis Cerić je dobitnik dva prestižna njemačka priznanja: Theodor Heuss (2007) i Eugen Biser (2008) za međureligijski dijalog i promociju demokratije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.