OD SOLI DO HLJEBA

Statistika neumoljiva, poskupljenja nedostižna: Građani prinuđeni da štede i na hrani

Prosječna plaća u FBiH iznosi 1.208 KM i nije dovoljna ni za troškove prehrane

U martu cijene hrane više su za 19 posto u odnosu na isti mjesec lani. Printscreen

Alen Bajramovic

3.5.2023

U martu ove godine cijene hrane bile su više za 19 posto u odnosu na isti mjesec 2022., što potvrđuju i prosječne cijene osnovnih životnih namirnica.

Minimalna plaća

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, poskupjelo je praktično sve - od soli i hljeba do kafe i čokolade.

Tako je kilogram hljeba u martu ove godine skuplji za 0,6 KM, riže za 0,8, kafe za 1,4, mesa za 2,3 KM, šećera za 0,6, putera i margarina za 5,2 odnosno 1,2 KM.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, troškovi života četveročlane porodice u martu su iznosili 2.892 KM, a najveći dio odnosi se upravo na hranu, za koju je potrebno izdvojiti 1.254 KM. Prosječna plaća u FBiH iznosi 1.208 KM i nije dovoljna ni za troškove prehrane, dok su radnici s minimalnom plaćom od 596 KM ili penzioneri s nepunih 500 KM mjesečno već duže vrijeme prinuđeni da značajne uštede pokušavaju napraviti i na hrani.

Vrhunac inflacije

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Ljiljan Veselinović kaže kako većina ekonomista smatra da je vrhunac inflacije dostignut krajem prošle godine te da su prognoze za 2023. optimistične.

- Razlog zašto o ovim temama donosioci odluka ne pričaju koliko bi trebali je što se eksperti ne uključuju dovoljno u rad, već se odluke najčešće donose po nekom ad hoc sistemu. Tu i tamo se donese neka dobra odluka, ali građani su uglavnom prepušteni “silama ponude i potražnje” i prinuđeni da promjenom vlastitog ponašanja prave uštede i sastavljaju kraj s krajem – ističe Veselinović.

Veselinović: Sve se radi po ad hoc sistemu. Printscreen

Koliko je litar mlijeka

Litar mlijeka u martu je koštao 2,5 KM i skuplji je za 0,9 KM, značajno su rasle i cijene poljoprivrednih proizvoda - krompira, luka, graha, a u odnosu na mart prošle godine jeftinije je samo ulje, i to za 10 feninga.    

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.