TROMI SISTEM

Energetski paket podrške Evropske unije: Ko koči 50 miliona eura pomoći!?

Prva tranša od 63 miliona eura spremna za isplatu, sada je na BiH da potpiše sporazum, kaže Koenig

EU pouzdan partner. Avaz

Meliha Smajkic

21.3.2023

Kada vlasti u BiH ispune sve zadatke koji su stavljeni pred njih, tada će i otpočeti isplata 70 miliona eura iz energetskog paketa podrške Evropske unije.

Potpisivanje sporazuma

Prva tranša sredstava od 63 miliona eura je spremna za isplatu jer je Evropska komisija potpisala sporazum o finansiranju.

- Sada je na Bosni i Hercegovini da potpiše sporazum o finansiranju i dostavi zahtjev za plaćanje, uz završni izvještaj o implementaciji Akcionog plana - kazao je u izjavi za naš list portparol Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

On je podsjetio da se kroz taj paket, kojim se potvrđuje da je EU lojalan i pouzdan partner BiH, izdvajaju sredstva za pomoć najugroženijim domaćinstvima u BiH kako bi se izborila s visokim cijenama koje su rezultat ruske agresije na Ukrajinu, kao i za unapređenje energetske efikasnosti u zemlji kao svojevrsno ulaganje u budućnost.

- Od ukupnog finansijskog paketa, više od dvije trećine, odnosno 50 miliona eura, namijenjeno je za najmanje 165.000 ugroženih domaćinstava. Ostatak od 20 miliona eura je predviđen za najmanje 4.000 stambenih objekata u cilju poboljšanja njihove energetske efikasnosti, kao i za najmanje 400 mikro, malih i srednjih preduzeća suočenih s izazovima usljed energetske krize - kazao je Koenig.

Vijeće ministara

Akcioni plan, pojasnio je, definira realizaciju energetskog paketa u BiH, a Vijeće ministara BiH je taj dokument usaglasilo u decembru. Tek na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, odnosno u četvrtak, utvrđen je prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcionog plana. Taj dokument će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru usvajanja.

Radna grupa Vlade

S druge strane, radna grupa Vlade FBiH je izradila i usaglasila kriterije za sve tri komponente Akcionog plana. Predmetni kriteriji, odgovoreno nam je iz Ureda za evropske integracije Vlade FBiH, sačinjeni su u saradnji s Delegacijom EU u BiH te na sve dokumente pripremane u ovom procesu i Evropska komisija mora dati svoju saglasnost. No, bez konačnog potpisa između BiH i EU, Vlada FBiH ne može usvojiti program utroška s kriterijima za raspodjelu grant sredstava. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.