ISPAŠTAJU GRAĐANI

Zbog smanjene proizvodnje skuplja hrana

Sramno je da nam je sjetva na pragu, a novca nema, ne treba nam u junu ili julu, kazao je Bićo

Domaća proizvodnja u padu. Instagram

Meliha Smajkic

15.2.2023

U BiH se, prema statističkim pokazateljima, bilježi pad poljoprivredne proizvodnje. Praktično, skoro da nema poljoprivredne grane u kojoj nije zabilježen pad, od proizvodnje kravljeg mlijeka do stočnog krmnog i industrijskog bilja.

Prema posljednjim podacima, u Federaciji BiH je čak za tri četvrtine smanjen broj poljoprivrednih gazdinstava.

Zakonski minimum

Da vlasti nisu na strani domaćih proizvođača i da im, zapravo, daju pomoć na kapaljku, potvrđuje nam Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kakva je situacija po tom pitanju, govori činjenica da je ove godine za poljoprivredu iz budžeta FBiH predviđeno 164 miliona KM umjesto 202 miliona KM, koliko je potrebno da se ispoštuje zakonski minimum između tri i šest posto cjelokupnog budžeta.


Bićo: Pomoć na kapaljku. Avaz

Problem je, prema njegovim riječima, i to što je zapravo budžet usvojen relativno kasno, u posljednji tren.

Naglasio je da su iza poljoprivrednika teške godine, počevši od pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, koji je doveo do enormnih poskupljenja, do lanjske suše, koja je, primjerice, desetkovala proizvodnju silažnog kukuruza.

- Sramno je da nam je sjetva na pragu, a mi nemamo programa. Nama novac treba sada, a ne u junu ili julu - naveo je on.

Na kraju, istakao je Bićo, sve se lomi preko leđa poljoprivrednika, a, u konačnici, što je najbolnije i najtragičnije, ispaštat će građani, budući da se zbog smanjenja proizvodnje očekuje i skuplja hrana.

Vrtimo se ukrug

Sva proizvodnja je u padu, a podatak da je država za 11 mjeseci lani uvezla mesa u vrijednosti od 500 miliona KM odraz je stanja domaće proizvodnje.

- Zbog takvog odnosa države i nedovoljnih sredstava mi imamo vrlo skupu finalnu proizvodnju. Nismo konkurenti uvozu i vrtimo se ukrug, dok zemlje u susjedstvu kudikamo više izdvajaju za svoju domaću proizvodnju - rekao je Bićo.

Još nemamo ni programa o raspodjeli novčanih sredstava po proizvodnjama. Poslali smo naše prijedloge i sada čekamo očitovanje nadležnog ministarstva i sazivanje javne rasprave kako bi proizvođači počeli naplaćivati sredstva i od prošle godine, naveo je Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.