SASTANAK SA BEĆIROVIĆEM

Stoltenberg: Pozivam političke lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela

Paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koji je u pripremi, ima za cilj jačanje kapaciteta odbrane i sigurnosti zemlje, rekao je Stoltenberg

Bećirović i Stoltenberg održali sastanak. Twitter

A. O.

16.1.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem u Briselu je pozvao sve političke lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela.

Stoltenberg je u sjedištu NATO-a u Briselu održao sastanak sa Bećirovićem.

Stabilnost u regionu 

Stoltenberg je posebno istakao važnost stabilnosti u regionu, napominjući da je to od strateškog značaja za NATO. Između ostalog on je kazao da se vlasti Bosne i Hercegovine trebaju i dalje fokusirati na reforme i zaštititi multietničke institucije na svim nivoima. 

Njih dvojica su se osvrnuli i na zabrinutosti zbog separatističkih postupaka i retorike podjela koja bi "mogla biti plodno tlo za zlonamjerne strane aktivnosti".

Podržava suverenitet

Generalni sekretar pozvao je sve političke lidere u zemlji da se uzdrže od retorike podjela i poduzmu konkretne korake ka unutrašnjem pomirenju.

Stoltenberg je istakao da NATO u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, dodajući da podržavaju aspiracije BiH za ulazak u NATO.

- Paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koji je u pripremi, ima za cilj jačanje kapaciteta odbrane i sigurnosti zemlje - rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će podrška reformama u sektoru odbrane biti nastavljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.