SAMIT U NEUMU

Ambasador Marfi: BiH potrebne funkcionalne institucije, vrijeme da se svi vrate na posao

U sadašnjem kontekstu rekao bih više nego ikada od ključne važnosti je da BiH osigura svoju energetsku kako sigurnost tako i nezavisnost, istakao je ambasador SAD

Majkl Marfi. Screenshot

Piše: H. J. I.

23.3.2022

Danas je počeo "Energetski samit 2022.", koji se održava do 25. marta u Neumu.  Na otvaranju samita, prisutnima se obratio ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi. 

- Okupili smo se ovdje zato što je energetski sektor ključan za ekonomiju BiH i direktno utiče na živote građana. U sadašnjem kontekstu rekao bih više nego ikada od ključne važnosti je da BiH osigura svoju energetsku kako sigurnost tako i nezavisnost.

Prije tri godine, predstavnici vlasti BiH, kao i entitetski predstavnici vlasti FBiH i RS, zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice potpisali su zajedničku izjavu složivši se tada, da će se pozabaviti najvažnijim problemima u energetskom sektoru u BiH.


Funkcionalne i efikasne državne institucije

Od tada je BiH postigla neki određeni napredak, ali nije uspjela da riješi neka od ključnih pitanja.

To uključuje i neusvajanje državnog zakona o električnoj energiji i prirodnom gasu i to taocima drži kako sektore energetike tako i provredu BiH i sve građane.

BiH su potrebne funkcionalne, efikasne, državne institucije u kojima će lideri sudjelovati odnosno raditi s ciljem da postižu rezultate.

Davno je prošlo vrijeme da se svi vrate na posao. 


SAD ostaju posvećene BiH

BiH lideri su preuzeli obaveze u vezi sa globalnim problemima, uključujući obaveze da postignu napredak u tranziciji ka proizvodnji takozvane čiste energije, te da povećaju stepen energetske efikasnosti što bi naravno dovelo do novih investicija i otvorilo nova radna mjesta u BiH. I u toj oblasti je ostalo puno posla koji treba uraditi.

SAD ostaju posvećene i pružat će podršku energetskom sektoru BiH kao i sve ono o čemu sam maločas govorio, kao i sve ono o čemu će biti riječi ovih dana i to smo naravno radili i u proteklim godinama.

Nadam se da će se na ovoj konferenciji ponovo pokrenuti posao koji isuviše dugo čeka.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.