ISTRAŽUJEMO

Skočile cijene stanova pa prodaja drastično opala

Broj završenih stanova u trećem kvartalu 2019. u BiH iznosi 527, što predstavlja nominalni rast za čak 44,8 posto u odnosu na isti period 2018. godine

Sarajevo: Potražnja diktirala porast cijena. Ilustracija

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

26.11.2019

Cijene stanova u novogradnji u pojedinim gradovima širom BiH dostižu sve veće iznose, dok cijene kuća, s druge strane, stagniraju ili čak opadaju pa su na tržištu i godinama. Tako se mnogima i neplanirano ukaže prilika da, umjesto stana, kupe kuću.

Interes dijaspore

Podaci Agencije za statistiku BiH, kao i entitetskih zavoda, pokazuju da su cijene stanova u novogradnji u rastu u odnosu na isti period prošle godine, a najtraženiji su manji stanovi, od 30 do 50 kvadratnih metara, i to na nižim spratovima.

Broj završenih stanova u trećem kvartalu 2019. u BiH iznosi 527, što predstavlja nominalni rast za čak 44,8 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

- Prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem kvartalu ove godine iznosi 1.625 KM i veća je za sedam posto u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, broj prodatih novih stanova, u odnosu na treći kvartal 2018. godine, manji je za 6,7 posto – rečeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Najveći razlog za poskupljenje cijena kvadrata stanova, kako kažu agenti za nekretnine, jeste porast interesiranja dijaspore, koja sve više traži stanove, posebno u Sarajevu.

Stambeni krediti

Na to utječe i priraštaj mladih ljudi, kao i odluka banaka o forsiranju stambenih kredita. Potražnja je diktirala porast cijena.

Primjera radi, dvosobne stanove za manje od 100.000 KM u Sarajevu moguće je kupiti u dijelovima Dobrinje, Alipašinog Polja, Vogošće, Aerodromskog Naselja, dok se za istu cijenu na Grbavici, Pofalićima, Malti i u centru grada može kupiti jednosoban stan.

U Banjoj Luci kvadrat košta 2.160 maraka

U Mostaru kvadrat košta skoro 1.900 KM, u Zenici 1.660, a u Tuzli 1.570 marka. 

Najjeftiniji stanovi u FBiH mogli su se kupiti u Orašju, za 1.043 KM po kvadratu.

U Republici Srpskoj, najskuplji su stanovi u Banjoj Luuci, prosječna cijena je 2.160 KM, a slijedi Trebinje sa prosječnom cijenom od skoro 1.600 po kvadratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.