NIJE SMANJEN PROMET

Kvadrati i dalje vrtoglavo skupi, porasli apetiti ponuđača u starogradnji: Tržište nekretnina „hladi“ se naredne godine

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH u trećem kvartalu ove godine iznosila 2.690 KM po metru kvadratnom

Taso: Velika potražnja. Facebook

Meliha Smajkic

26.11.2023

To što su cijene nekretnina u zemljama Evropske unije počele padati, ali i u zemljama okruženja, poput Srbije, ne odražava se na BiH. Štaviše, cijene nekretnina, pogotovo kada je riječ o stanovima, i dalje se drže na vrtoglavo visokom nivou.

Tako je prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH u trećem kvartalu ove godine iznosila 2.690 KM po metru kvadratnom, kako su to pokazali podaci Državne agencije za statistiku. Kvadrati su i dalje izrazito skupi i u novogradnji, u brojnim većim gradovima BiH kreću se od 3.500 KM pa naviše.

Nije atraktivno

S druge strane, na tržištu nekretnina trenutno dominira nerealna ponuda u starogradnji, koja pokazuje značajan nesrazmjer između tražene cijene i stvarnih tržišnih vrijednosti. S tim su saglasni i u pojedinim agencijama za nekretnine.

- Potražnja je dosta jaka. Sve što je kvalitetno, prodaje se. Međutim, tražene cijene su otišle do nerealnih nivoa za starogradnju, za nekretnine koje nisu toliko atraktivne. Na tržištu je dosta visokih oglašenih cijena i mi baš ne vidimo da sve te nekretnine mogu ići po takvim cijenama. Ono što je atraktivno može, ali ne sve generalno - kaže nam Maho Taso iz sarajevske agencije „Prostor“.

Koliko su porasli apetiti pojedinaca, govori informacija da se u središnjem dijelu Sarajeva, kako nam potvrđuje Taso, traži 4.000 KM po kvadratnom metru za neadaptirane stanove, što, ocjenjuje on, nije realno.

Kamatne stope

Iako su se u zemljama EU i u dijelu okruženja desile korekcije, ipak, kod nas nije smanjen promet. Trenutno ne postoje indikatori, navodi naš sagovornik, za to da te promjene utječu na naše tržište.

- Još imamo povoljne kamatne stope, nemamo alternativu za štednju, osim u nekretnine, i zapravo još imamo lošu ponudu, što će držati cijene. Do određene stabilizacije može doći naredne godine, s obzirom na to da je u najavi više projekata u novogradnji. Krah svakako ne očekujemo, jer je potražnja jaka, a određene korekcije će, vjerovatno, doći u starogradnji - naglašava Taso.

Broj prodatih stanova

Broj prodatih novih stanova u trećem kvartalu iznosio je 953 i u odnosu na isti kvartal prethodne godine veći je za 5,5 posto te veći za 5,7 posto u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2022., podaci su Agencije za statistiku BiH. U FBiH, prema podacima FZS-a, broj prodatih novih stanova u trećem tromjesečju 2023. godine u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2022. godini manji je za 5,6 posto, a u odnosu na treće tromjesečje 2022. godine manji je za 6,5 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.