LEGENDA BORDO TIMA

Faruk Hadžibegić o derbiju za "Avaz": U moje vrijeme se živjelo za ovu utakmicu, Sarajevo će ovog puta imati veliko pojačanje

On je naglasio kako su bodovi od velikog značaja kako za Sarajevo, tako i za Željezničar

Hadžibegić: Vjeruje u bordo tim. N/FSBiH

14.4.2024

Za nešto više od sat vremena počinje najveća utakmica bh. fudbala - okršaj Željezničara i Sarajeva koji će na Grbavici po 152. put odmjeriti snage.

Očekuje nas zanimljiv duel sarajevskih rivala koji će se igrati na prepunoj Grbavici.

Sarajevu su neophodni bodovi u utrci za mjesto u Evropi, dok je Željezničaru svaki bod bitan u borbi za opstanak u elitnom rangu.

Uoči derbija razgovarali smo s dva zaljubljenika bh. fudbala i dobre poznavaoce sarajevskih rivala, Muamerom Svrakom i Farukom Hadžibegićem. 

Za razliku od Svrake, koji je "plav od glave do pete“, Hadžibegić je veliki zaljubljenik Sarajeva.

Kao rođendan

- U moje vrijeme za ovu utakmicu se živjelo i mjesec dana ranije. To je već bio događaj i taj datum se upisivao u kalendar, kao da je rođendan. Spremao se čitav komšiluk za tu utakmicu, da li se igralo na Koševu ili Grbavici. Ta atmosfera je bila prisutna i u klubovima i u ekipi i to je bio ključni datum. Živjelo se za taj datum – prisjetio se Hadžibegić na početku razgovora za "Dnevni avaz“.

Sada je ta situacija malo drugačija. Tome su vjerovatno pridonijele i loše sezone dva kluba.

- Čitava situacija se promijenila u državi, u sportu i svemu tome. Neko je novo vrijeme, pa je teško porediti to. Ja bih volio da se još uvijek voli i živi kao ranije, ali moralo se adaptirati na nove uslove – kazao je Hadžibegić.

Hadžibegić je naglasio kako su bodovi od velikog značaja kako za Sarajevo, tako i za Željezničar. Istakao je da će Sarajevo, za razliku od prošlog puta, imati "pojačanje“.

Posljednji derbi je prošlost

- Radujem se da će naši navijači ovaj put biti prisutni i dati podršku našoj ekipi. Mislim da je Sarajevo bilo hendikepirano prošli put na Grbavici i bilo je tužno bez naših navijača. 

Mislim da se fudbal ne može igrati bez navijača. I navijači dobro poznaju fudbal i svoju ekipu.

Također očekujem da će Sarajevo izvući pouke iz posljednjeg derbija. Bio sam prisutan na toj utakmici i odavno nisam bio tužniji i razočareniji. Ali ta utakmica je prošlost, novi derbi je nova perspektiva. Želja mi je da Sarajevo pobijedi – poručio je Hadžibegić.

Podsjetimo, utakmica Željezničar - Sarajevo igra se od 20 sati na stadionu Grbavica, a tekstualni prijenos moći ćete pratiti na portalu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.