NAKON KIKSA BARCELONE

Ćavi podivljao zbog sudija, prijeti mu suspenzija: "Ovo je velika sramota La Lige!"

Trener katalonskog giganta bio je isključen na utakmici zbog čestih prigovora sudiji

Ćavi: Prijeti mu suspenzija. AP

N. H.

14.8.2023

Barcelona je u prvom kolu uzela tek bod na gostovanju kod Hetafea (0:0) u utakmici o kojoj će se zadugo govoriti. 

Katalonci su u potpunosti nadigrali domaćina, ali 76 posto posjeda i 14:4 u udarcima na gol nisu im donijeli mnogo, te aktuelni prvak nije uspio slomiti ekipu koja se prošle godine jedva spasila od ispadanja.

Utakmicu možda nisu zabilježili golovi, ali jesu crveni kartoni. Prvi je „pocrvenio“ Barsin krilni napadač Rafinja (Raphinha) u 42. minuti zbog udaranja protivničkog igrača laktom u lice. 

Zatim je Hetafeov napadač Haime Mata (Jaime) isključen zbog dva žuta kartona, da bi i trener Barcelone Ćavi (Xavi) bio poslat u svlačionicu nakon divljanja zbog, prema njegovom mišljenju, sramotnog suđenja Sota Grada.

Ćavi, ali i igrači Barcelone, zgroženi su zbog njegovog vođenja utakmice. Prema njihovom mišljenju, sve vrijeme je dopuštao grubu igru Hetafeu, a ključni trenutak dogodio se u sudijskoj nadoknadi susreta kad nije dosudio dva penala za Barcelonu.

U 11. minuti sudijske nadoknade nije pokazao na bijelu tačku nakon faula Arauha, da bi dvije minute kasnije nakon gledanja VAR snimke odbio dosuditi penal za katalonski klub.

Opet je fauliran Arauho, ali Grado nije dosudio najstrožu kaznu zbog navodnog igranja rukom Gavija u akciji koja je prethodila prekršaju. 

Ta je odluka prilično kontroverzna jer je igrač Hetafea iz neposredne blizine napucao Gavija u prsa, a pritom ga je povlačio za dres. 

Grado nije pokazao ništa, a onda je na žestoko insistiranje igrača Barse tražio pomoć VAR sobe, ali nije promijenio svoju odluku.

- Ovo je izmaklo kontroli. Ako je ovaj sudija proizvod La Lige, onda je to jedna velika sramota – nakon susreta rekao je bijesni Ćavi, kojem zbog ovih riječi prijeti visoka kazna.

Tehnički sudijski odbor će ove sedmice razmotriti hoće li podnijeti žalbu Takmičarskom odboru, kako bi se otvorio postupak protiv Ćavija zbog neprimjerenog ponašanja. Treneru Barcelone prijeti i do četiri utakmice kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.