FRANCUSKA PRODUKCIJA

Poznat pobjednik Berlinskog filmskog festivala: Zlatnog medvjeda osvojio dokumentarac "Dahomey"

Film govorio o povratku u Afriku oduzetih umjetničkih djela tokom perioda kolonijalizma

Dok je izlazila na scenu da bi primila nagradu, Diop je rekla: „Ja stojim uz Palestinu!". Platforma X

H. J. I.

25.2.2024

Dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg 74. Berlinskog filmskog festivala je francuski eksperimentalni dokumentarni film "Dahomey" o povratku u Afriku oduzetih umjetničkih djela tokom perioda kolonijalizma.

Dokumentaristički esej francuske rediteljice senegalskog porijekla Mati Diop istražuje vraćanje opljačkanog kraljevskog blaga afričkog kraljevstva Dahomej iz Pariza u današnju Republiku Benin.

"Ja stojim uz Palestinu"

Dok je izlazila na scenu da bi primila nagradu, Diop je rekla: „Ja stojim uz Palestinu!" i zahvalila narodu Senegala "na borbi za demokratiju".

Predsjednica žirija, Oskarom nagrađena glumica Lupita Njongo, proglasila je dobitnika Zlatnog medvjeda. Ona je prva Afrikanka koja je predsjedavala žirijem Berlinala, prenosi Hollywood Reporter.

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangsu za film "A Traveler's Needs" u kojem glavnu ulogu igra francuska glumica Izabel Iper.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenario dobio je njemački reditelj Matijas Glasner za film "Umiranje".

Nagrada za najbolju režiju pripala je dominikanskom reditelju Nelsonu Karlosu De Los Santosu Arijasu za ''Pepea'', mješavinu dokumentarnog filma i fikcije o nilskom konju kojeg je u Kolumbiju donio kralj droge Pablo Eskobar.

Naučno-fantastično ostvarenje Bruna Dimona "L' Empire" žiri je nagradio Srebrnim medvjedom.

"Nema druge zemlje"

Američki glumac Sebastijan Sten dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u filmu "A Different Man", gdje igra čovjeka koji se podvrgava radikalnoj plastičnoj operaciji i počinje da preispituje sopstveni identitet.

Britanska glumica Emili Votson nagrađena je Srebrnim medvjedom za najbolju sporednu ulogu za dramu Tima Milansa "Small Things Like These", gdje igra časnu sestru zajedno sa Silijanom Marfijem.

Međunarodni žiri dodijelio je specijalnu nagradu za dokumentarni film "Nema druge zemlje".

Projekat, koji je režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca, predstavlja otrežnjujući pogled na pokušaje izraelske vlade da protjera Palestince iz Masafer Jata, ruralnog sela na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Nema druge zemlje" prikazan je u sekciji Panorama, gdje je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarac.

Prikazana 233 filma

Izlazeći na scenu, dva reditelja filma, jedan Izraelac i jedan Palestinac, pozvali su "moćne ljude u ovoj prostoriji" da pozovu na prekid vatre u Gazi i da "zaustave okupaciju" Zapadne obale od strane Izraela.

U utorak je počasni Zlatni medvjed za životno djelo uručen američkom reditelju Martinu Skorsezeu.

Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazana su 233 filma od čega 20 u glavnom programu.

Međunarodni filmski festival, koji je počeo 15. februara bit će zatvoren sutra projekcijama za široku publiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.