TOP-INTERVJU

Goran Bogdan za "Avaz": Ako nije hladno, nije mi problem snimati scene u kojima sam go

Hvala Bogu, ja jesam bh. glumac, rekao je

Bogdan: Više se niko ne trudi ljude učiniti sretnim. Pixsell/Robert Anić

15.3.2023

Film "Faraway", u kojem glavnu ulogu tumači bh. glumac Goran Bogdan, veliki je hit na Netflixu.

Bogdan tumači Josipa Cegu, dok se u glavnoj ženskoj ulozi pojavljuje švicarska glumica Naomi Kraus (Krauss).

Velika stvar

Ovo je prvi Netflixov film čija je radnja u potpunosti smještena u Hrvatskoj. Priča je to o Zejnep (Zeynep), čija je majka preminula i ostavila joj nekretninu na Jadranu.

Film je, i prije nego što je objavljen, privukao veliku pažnju, jer se Bogdan u pojedinim scenama pojavljuje potpuno go.

U toku intervjua za "Avaz" Bogdan je riješio i dilemu je li on hrvatski ili bh. glumac te je govorio o domovini, politici, karijeri...

Krenuli smo od velikog uspjeha filma.

- Film prikazuje prave ljude, ne neke nedostižne. Ljudski je, ljudima treba nada, tako da se zbog toga desio taj uspjeh.

Ima li reakcija od publike iz BiH, jer se, ipak, mi Vama ponosimo kao svojim glumcem?

- Hvala Bogu, ja jesam bh. glumac.

Digla se velika prašina oko filma.

- Bio je najgledaniji na svijetu 10. marta, što je velika stvar. Javljaju mi se ljudi iz cijelog svijeta. Vidim da su sretni. Nije obična, romantična komedija, već ima nešto dublje, nešto što dira ljude.

Danas je vrlo teško ljude učiniti sretnim.

- Ne mislim da je ljude teško učiniti sretnim, nego se više niko i ne trudi. Ono što ljude čini sretnim od pamtivijeka, pa i danas, jeste malo topline, kao i topla riječ, smiješak, čisto prisutnost, pažnja...

Ovo nije Vaš prvi internacionalni film, glumili ste i ranije u stranim produkcijama. Osjećate li se kao internacionalna zvijezda?

- Ne. Osjećam se, pa zavisi kako koji dan, ali, u principu, isto. Ne bih mogao opisati svoj osjećaj kao osjećaj internacionalne zvijezde. Osjećam se dobro... Evo, fin dan u Beogradu, pijem kafu, čitam nešto...

Jeste li u Beogradu poslovno ili privatno?

- Nikad to nije samo poslovno ili samo privatno. I jedno i drugo. Bio sam skoro i u Zagrebu nešto sam završavao, sad sam u Beogradu...

Vi se u filmu pojavljujte goli.

- Nisam obnažen, to je samo kobajagi. Skriveno je sve, vidi mi se zadnjice malko i to je to. To komentiram isto kao i one scene u kojima sam obučen.

Vama, kao velikom profesionalcu, to nije problem snimati?

- Ako nije hladno, nije mi problem, a, ako jeste, stisnem se i trpim.

Kada dolazite u BiH?

- Bio sam neki dan u Sarajevu, stalno sam u Širokom Brijegu. Mislim da ću sljedeće sedmice ponovo doći u Sarajevo na konferenciju "zelenih", ako mi dozvoli snimanje.

Bogdan: U filmu „Faraway“ glavna muška uloga. Društvene mreže

Bolje i gore

Znači, Vi ste i politički angažirani?

- Šta to znači... Ko se ovdje rodio da nije politički angažiran. Samo se rodi ovdje, ti si politički angažiran. Mislim da je ovdje nemoguće biti politički neangažiran, htio ti to ili ne. Situacija te gura u to. Ovdje disati znači biti politički angažiran. To nije izbor, to je stanje naše.

Pratite li političku situaciju u BiH i kako je komentirate?

- Kako ću komentirati? Kako gdje, negdje je malo bolje, negdje malo gore. To je prevazišlo komentiranje. Komentar je logička kategorija, a alogične situacije je teško komentirati nekim uzusima i alatima... Neki urlik bi bio odgovor na to.

Dobar odgoj i moralne vrline

Vi ste se opredijelili za "zelene", ekološki pokret.

- Kako se može čovjek opredijeliti za "zelene". Pa ko ne bi podržavao "zelene", isti je slučaj i s pravima žena. To su neke norme, nije to samo podržavanje, mislim da samo zlikovci to ne podržavaju. Nije to političko opredjeljenje, mnogo je šire od toga. To je normalnost, dobar odgoj, moralne vrline... Nije to političko opredjeljenje, to je nužnost, stanje.

Volio bih da ne pratim političku situaciju, ali ona je tolika haotična da ona jednostavno prati mene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.