FLIRT H 2

Upisan u Ginisovu knjigu: Stadlerov voz na vodik prešao 2.803 kilometra bez punjenja

Putovanje prema svjetskom rekordu započelo je u večernjim satima 20. marta 2024., kada je voz krenuo u svoje prve krugove po ispitnoj stazi

Voz FLIRT H 2. Facebook

E. Ag.

28.3.2024

Voz FLIRT H 2 koji je razvila švicarska kompanija Stadler Rail AG ušao je Ginisovu knjigu rekorda nakon pilot-testa u kojem je na pogon vodikovih gorivih ćelija prešao čak 2.803 kilometra bez dolijevanja goriva ili ponovnog punjenja.

Stadler je prvi put predstavio FLIRT H 2 javnosti na InnoTrans 2022 događaju u Berlinu. Značajan broj detaljnih rješenja razvijen je za integraciju gorivih ćelija i sistema za pohranu vodika u modernu liniju proizvoda FLIRT prigradskih vozova. Ova su rješenja od tada temeljito testirana, prvo u Švicarskoj, a nedavno i na namjenskom ispitnom krugu u Koloradu u Sjedinjenim Državama.

Pred kraj testiranja, kompanija je bila nestrpljiva da dokaže pouzdanost i sposobnost ovog inovativnog voza. Kako bi se to postiglo, pokušaj postavljanja novog rekorda za domet voza na vodik bez dolijevanja goriva ili ponovnog punjenja poduzet je pod budnim nadzorom tima za ocjenjivanje Ginisovih svjetskih rekorda, kao što možete vidjeti u ovom videu, piše Vidi.hr.

Dr. Ansgar Brokmejer (Brockmeyer), EVP marketinga i prodaje u Stadleru, rekao je:

- Ovaj svjetski rekord uspostavlja idealan raspon performansi naše vodikove verzije najprodavanije FLIRT električne višestruke jedinice, FLIRT H 2. Ovo je monumentalno postignuće cijelog našeg tima i vrlo smo ponosni što imamo još jednu rekordnu titulu.

Putovanje prema svjetskom rekordu započelo je u večernjim satima 20. marta 2024., kada je voz krenuo u svoje prve krugove po ispitnoj stazi. Tim inžinjera iz Stadlera i ENSCO-a nastavio je voziti vozilo u smjenama tokom cijele noći i sljedećeg dana i zaključio uspješan pokušaj 22. marta 2024. u 12.23 sati po srednjoevropskom vremenu, prešavši 2.803 kilometra za nešto više od 46 sati s jednim punjenjem spremnika.

Stadler je prvi proizvođač vozova u svijetu koji proizvodi uskotračne vodikove vlakove. U Evropi su italijanski željeznički operateri Ferrovie della Calabria (FdC) i ARST već naručili vozove, što znači da je Stadler za isporuku već ugovorio ukupno 15 vozila na vodik u Italiji.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.