KOREJSKI NAUČNICI

Umjetna inteligencija prepoznaje autizam na osnovu fotografije oka

Očni testovi mogli bi ubrzati proces dijagnosticiranja autizma kod male djece

Korištenje fotografije mrežnice može ubrzati proces dijagnosticiranja autizma. Facebook

E. Ag.

19.12.2023

Korejski naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta Yonsei otkrili su da se fotografije dječije mrežnice mogu koristiti za dijagnosticiranje autizma, a možda čak i za procjenu težine bolesti, uz malu pomoć umjetne inteligencije.

Tim je testirao AI na fotografijama mrežnice 958 djece dobi od 7 do 8 godina, uključujući ukupno 1.890 fotografija pojedinačnih očiju. Polovina djece imala je dijagnozu autizma, dok druga polovina nije. AI je uspio odabrati one s dijagnozom autizma savršeno na temelju fotografija i odrediti težinu simptoma između 48 i 66 posto tačnosti.

Očni testovi mogli bi ubrzati proces dijagnosticiranja autizma kod male djece, smanjujući pritisak sa specijaliziranih dječijih psihijatara koji trenutno dijagnosticiraju ovo stanje, piše Vidi.hr.

Rezultati ove dijagnostičke studije na 1.890 očiju od 958 učesnika podržavaju potencijal umjetne inteligencije kao objektivnog alata u probiru poremećaja iz spektra autizma (ASD) i eventualno za težinu simptoma pomoću fotografija mrežnice.

Korištenje fotografije mrežnice može ubrzati proces dijagnosticiranja autizma, što će pomoći u poboljšanju pristupa specijaliziranim dječijim psihijatrijskim procjenama koje su trenutno opterećene ograničenim resursima.

Naučni rad objavljen u časopisu JAMA Network Open možete pronaći na ovoj poveznici

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.