DIVLJI LJEPOTAN

Svjetski dan risa: Moćna mačka kojoj prijeti nestanak

Euroazijski ris živi u centralnim i istočnim regionima Evrope, dok se iberijski ris viđa u jugozapadnoj Španiji

Boja krzna ovisi o podneblju gdje žive. Pixabay

Dž. R.

11.6.2024

Danas se obilježava Svjetski dan risa, a prvi put je obilježen 2017. godine, kada je uspostavljen kao veliki projekat "3Link". Cilj obilježavanja svake godine jeste podizanje svijesti o velikoj prijetnji koja se nadvija nad populacijama pojedinih vrsta ove divlje, neuhvatljive mačke.

Boja varira

Ris je mačka srednje veličine koja voli život u šumi. To je noćna, usamljena životinja koja uživa u lovu na zečeve i druge glodare, a ponekad lovi male kopitare. Ris je neuhvatljiva mačka čiji je životni vijek u divljini oko 17 godina, dok u zatočeništvu može da poživi dvije decenije. Boja njegove dlake varira u zavisnosti od klime u kojoj obitava.

Euroazijski ris živi u centralnim i istočnim regionima Evrope, dok se iberijski ris viđa u jugozapadnoj Španiji. Obje vrste smatraju se ugroženim. U Sjevernoj Americi rođak im je kanadski ris, čija se populacija smatra stabilnom i nije ugrožena.

Potrebna pomoć

Međunarodni dan risa treba da podigne svijest čovječanstva o opasnostima koje prijete da s lica zemlje nepovratno zbrišu ovu lijepu divlju mačku. Zbog lova, gubitka staništa i male populacije plijena (posebno divljih zečeva), risu je bilo veoma teško da preživi u posljednjih 150 godina.

Od 70-ih godina prošlog vijeka, projekti očuvanja risa počeli su da identifikuju smanjenje njegove populacije. Euroazijski ris je bio prvi podtip koji je ponovo uveden i zaštićen. Nekoliko godina kasnije, iberijski ris je također proglašen ugroženim i našao se na listi divljih mačaka kojima je neophodna zaštita.

Iako se danas čini da populacija risa raste, njemu je i dalje potrebna pomoć. Napori za očuvanju ove životinje podrazumijevaju obezbjeđivanje adekvatnih prirodnih životnih prebivališta, bez prijetnje od neprirodnih uzroka smrti. Trenutno se procjenjuje da je broj euroazijskog risa oko 9.000 jedinki, dok iberijski ris ne može da se pohvali velikim brojem svojih predstavnika, jer ih ima samo oko 400, što ga čini najugroženijom divljom mačkom na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.