STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

Evo kako kućni ljubimci utječu na zdravlje vlasnika: Smanjuju stres

Svaki vlasnik životinje dužan je da registruje životinju, kazala je Anda Šandal-Karić

Brinite se o svojim ljubimcima. Facebook

Anda Šandal-Karić, predsjednica Udruženje

30.5.2024

Udruženje ”Prijatelji životinja” je registrovano ispred Ministarstva pravde BiH sa prioritetnim ciljem pravnog djelovanja. Udruženje, u saradnji sa timom advokata, poduzima pravne radnje u smislu zakonitog, humanog i trajnog rješenja problema životinja u BiH kroz elemente pravne prirode i zakonske regulative.

Pokazalo istraživanje

Klinička istraživanja su pokazala da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži nivo kortizona hormona stresa, a to je dobro i za krvni pritisak. Naučnici su ujedno otrkili da uživanjem uz domaće životinje, tijelo oslobađa oksitocin - hormon koji ima umirujući efekat na mozak i smanjuje stres i anksioznost. Ali ne samo to, i životinje tako oslobađaju više ovog hormona, što pomaže u razvoju jake veze između ljudi i životinja.

Bosna i Hercegovina je pravna država u kojoj egzistira vladavina prava. U našoj državi životinje su zaštićene Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja (Službeni glasnik 25/09) kojim se strogo propisuju zabrane glede prisiljavanja životinje na rad i napor, nanošenje boli, patnje i povreda, provjeravanja oštine životinje na drugoj životinji, hranjenje živim životinjama druge životinje, upotreba nedozvoljenih zamki, uzgajanje životinje radi krzna, izlaganje životinja nepovoljnim temperaturama, te zanemarivanja životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu.

Svaki imalac životinje treba da postupa sa životinjom shodno odredbama člana 5.navedenog Zakona kojim se propisuju dužnosti glede hranjenja, njegovanja, prostora, kretanja, sistema nadzora I ostalih stavki u ovoj pravnoj stvari.

Svaki vlasnik životinje dužan je da registruje životinju, te joj obezbjedi adekvatnui veterinarsku brigu u roku sedam dana od dana sticanja vlasništva nad tom životinjom.

Članom 3. Zakona o zaštiti I dobrobiti životinja strogo je propisana zabrana ubijanja, nanošenja boli, patnje i štete, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu. Nepoštivanje navedenog propisuje se novčana kazna do 10,000,00 KM, dok kazne za pravna lica sežu i do 200.000,00 KM. Zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinje propisano je i odredbama Krivičnog zakona FBiH, kojim se propisuje kazna zatvora do 6 mjeseci, dok je kazna zatvora do tri godine utemeljena Krivičnim zakonom RS.

Anda Šandal-Karić. Avaz

Razumno je da postoje osobe u kojima postoji veća empatija prema životinjama kao i one u kojima je ista dosta manja, no nejasno je kako postoje osobe koje su u stanju nanošenja boli ovim divnim bićima na najmonstruoznije načine.

Jedan takav slučaj zabilježen je u Zvorniku, kada je D. M. (1986.) 20. maja 2024. u vremenskom period oko 22 sata u ulici Čelopek, Zvornik imao za svoim motornim vozilom-motorom privezanog psa, žuto-bijele boje, te ga je vukao iza sebe vozeći velikom brzinom. Na ovaj način, pas je zadobio toliko velike i duboke povrede, gdje su mu veliki dijelovi tijela zguljeni, te se nalazi u životnoj ugroženosti.

Udruženje “Prijatelji životinja” je u saradnji sa Udruženjem “Zvorničke šapice” poduzelo sve radnje u cilju spašavanja psa, kao i poduzetih pravnih radnjih kako bi ovo lice bilo adekvatno kažnjeno. Obaviješten je nadležni veterinarski inspektorat, te je pokrenuta krivična prijava ispred nadležnog tužilaštva. Pronađen je pas, u teškom zdravstvenom stanju, te je upitan ishod njegovog liječenja.

Nehumano tretiranje

Udruženje strogo osuđuje ovakva monstruozna ponašanja, te pozivamo sva lica koja imaju saznanja o nehumanom tretiranju prema ovim divnim bićima da ODMAH obavijeste nadležni MUP, nadležne vetrinarske inspektorate, te u slučaju potrebe da stojimo na raspolaganju, gdje nas mogu kontaktirati putem maila: [email protected] .

Ovim putem pozivamo sve dobre ljude koji žele pomoći psu, da se jave organizaciji “Zvorničke šapice” ili direktno veterinarskoj stanici u Zvorniku, te ujedno pozivamo građane da pozovu naš humanitarni broj (BH Telecom) 090291023 i na taj način doniraju 2 KM za pomoć životinjama.

(Svake srijede objavljujemo tekstove stručnjaka koji pišu o životinjama, kako ih spasiti, pružiti im ljubav, šta trebaju jesti...)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.