LIJEPE, ALI OPASNE

Ove biljke sadite s velikim oprezom: Mogu opustošiti cijeli vrt

Osvajaju na prvi pogled i djeluju kao savršen dodatak vrtu, ali u mnogim slučajevima pokazale su se kao invazivne

Glicinija. Facebook

E. Ag.

6.5.2024

Postoji nekoliko popularnih biljaka koje osvajaju na prvi pogled i djeluju kao savršen dodatak vrtu, ali u mnogim slučajevima pokazale su se kao pretjerano invazivne.

U nastavku donosimo pregled nekih od najpopularnijih biljaka koje biste trebali saditi s posebnim oprezom.

Ljetni jorgovan

Raskošni ljubičasti cvjetovi koji rastu u obliku grozda mamac su za poglede, ali i šarene leptire, što ljetni jorgovan čini jednom od najomiljenijih sadnica za svačiju okućnicu.

No ova biljka u određenim područjima ne miruje zimi, već tada kreće u širenje svojih sjemenki, koje mogu istisnuti druge biljke, posebno one sličnih sorti. Stručnjaci savjetuju odabir jorgovana jer nema sposobnost samooplodnje ili slične, a jednostavnije vrste poput hortenzija ili azaleja.

Engleski bršljan

Ko god je uzgajao engleski bršljan, vjerovatno se već uvjerio u njegovu štetnost. Ovaj lijepi puzavac na prvu se čini kao odličan odabir za ogradu ili ukras na drveću, no u stvarnosti je prava 'štetočina' - uništava deblo, širi bakterijske bolesti te oštećuje strukturu ograda i žbuke.

Glicinija

Predivno ljubičasto cvijeće glicinije izgledom i očaravajućim mirisom unosi istinski dašak proljeća u svako okruženje, izgledajući spektakularno s mnogobrojnim grozdovima koji vise preko sjenica ili rešetki.

Mana je to što brzo rastu pa u kratkom roku mogu zauzeti prevelik prostor te uništiti druge vrste i mlađa stabla u svojoj blizini.

Mali zimzelen

Kontrastni listovi u tonovima zelene i cvijet u nijansama ljubičaste čine mali zimzelen naizgled idealnim dodatkom vrtu, ali riječ je o vrsti koja formira gust pokrov ispod tla pa istiskuje sve ispod i okolo sebe.

Mali zimzelen - Avaz
Engleski bršljan - Avaz
Glicinija - Avaz
Japanska žutika - Avaz
Ljetni jorgovan - Avaz
+3

Nebeski bambus

Crveno lišće nebeskog bambusa iznimno je efektno i dobrodošlo u vrtove orijentirane na trajnice i zimzelena stabla, ali vrijedi obratiti pažnju na njihovu tendenciju koloniziranja čitavog okolnog prostora.

Kineski šaš

Kineski šaš poznat je i pod nazivom srebrena trava, a stručnjaci se još nisu usaglasili je li riječ o korovu koji se nekontrolirano širi ili ukrasnoj travi i prekrasnom dodatku vrtu. Odluka je na vama.

Japanska žutika

Zbog toga što odlično podnosi niske temperature, zagađenja iz zraka i prašinu, japanska žutika česta je opcija za vrtove u gradu, osobito zato što njen grm pruža efikasnu i prelijepu prirodnu zaštitu od pogleda, piše Tportal.

Opasnost se nalazi u njenoj privlačnosti za miševe.

Tropska mlječika

Mlječika je poznata kao magnet za leptire i dobrodošao dodatak okućnici koji osvaja šarenim cvjetovima. Pripazite samo na sortu Asclepias curassavica jer ne odumire zimi. Tada prikuplja parazite koji se lako prošire na druge biljke, zbog čega je kobna za vrt. Umjesto nje, birajte bilo koju od mnogobrojnih vrsta atraktivne mlječike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.