USKORO PUNE DVIJE GODINE

Zajedno imali 750 grama: Kako sada izgledaju najmanji blizanci ikad rođeni

Suočili su se s brojnim zdravstvenim problemima

Njoj su te noći rekli da nema gotovo nikakve šanse da bebe prežive. Instagram

E. Ag.

18.2.2024

Kada su rođeni najmanji blizanci na svijetu 2022. godine, bili su toliko mali da su mogli da stanu na dlan ruke svoje mame. Šakina Radžendram donijela je na svijet prijevremeno rođene bebe – njena kćerka bila je teška samo 328 grama, a sin 420 grama.

Ova žena porodila se u petom mjesecu trudnoće, a ljekari su joj tada rekli da se spremi na najgore jer blizanci možda neće preživjeti, piše Yumama.rs

- Ljekari su rekli da, i ako prežive porođaj, treba da budemo spremni na to da će imati značajne invaliditete. Rekli su nam da možda nikada neće moći da hodaju, pričaju ili dišu samostalno - prenio je Washingtonpost riječi majke.

@growingleoathome Leo is officially 1! He made it! Proud of him always! 🥳🥳🥳🥳#micropreemieathome #nicugraduate #micropreemiesoftiktok #micropreemiestrong #lifeafternicu #microbaby #micropreemiemama #bebeprematuro #preemiesoftiktok ♬ You're Still The One - Eddie Tom

- Moj muž Kevin i ja smo se nadali i vjerovali da su naše bebe otporne i da će izdržati.

Ovi mališani u martu će napuniti dvije godine, a Adija i Edrijel su zdrava i radoznala djeca. Dišu samostalno, lijepo napreduju, a prema riječima mame, lijepo napreduju i u kilaži - djevojčica je za svoj prvi rođendan imala 6,8 kilograma, a dječak 7,7. Video mališana je u martu prošle godine, na njihov prvi rođendan, objavljen na Instagram stranici Ginisovog svjetskog rekorda, evo kako su izgledali na rođenju, a kako za prvi rođendan:

Majka se prisjeća da je trudnoća tekla uredno, sve do 2. marta, što je bio njen peti mjesec trudnoće.

- Probudio me je bol koji je postajao sve intenzivniji. Kevin me odvezao u bolnicu, gdje su mi rekli da se porađam i da blizanci stižu ranije.

Njoj su te noći rekli da nema gotovo nikakve šanse da bebe prežive.

- Bili smo očajni, ali i odlučni. U srcu sam osjećala da će preživjeti izazove.

Kada se porodila, kaže da je osjećala sreću jer su bebe tu, ali i veliku brigu zbog bola kroz koji možda prolaze.

- Koža im je bila tako providna da su im se bukvalno vidjeli svi organi - kaže mama.

Mališani su prevazišli mnoge izazove – imali su frakture kostiju, probleme s varenjem, kao i poteškoće s disanjem zbog nerazvijenih pluća, a majka ističe da su bili tako maleni i osjetljivi da im je čak i skidanje medicinskog flastera skidalo kožu.

Radžendram i njen suprug svakodnevno su bili uz blizance narednih pet mjeseci, dok su se bebe borile s krvarenjem u mozgu, sepsom, plućnom hipertenzijom.

- Zamalo su izgubili živote nekoliko puta tokom prvih nekoliko sedmica. Nismo željeli da spavamo jer nismo znali da li će i dalje biti živi kada se probudimo. Bilo je ekstremno iscrpljujuće, mentalno, emocionalno i fizički - kaže tata Kevin Nadaradža.

Srećom, mališani su uspjeli da prevaziđu sve poteškoće i 11. avgusta je djevojčica izašla iz bolnice, a dječak jednu sedmicu kasnije.

- Ne znamo šta nam donosi budućnost, ali ne sumnjamo da će Adija i Edrijel nastaviti da napreduju i da će biti dobro. Jednog dana, kada budu veliki, jedva čekam da im ispričam sve o danu kada su rođeni - zaključuje hrabra mama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.