EKSKLUZIVNO

Reporter "Avaza" ušao na KCUS: Pogledajte gdje se nalaze neispravni "malina respiratori", zbog čije kriminalne nabavke na robiju idu Novalić, Hodžić i Solak!

Sebija Izetbegović je pred Sudom BiH naglasila da je svih 30 respiratora ACM812 A koje su dobili od Federalne uprave civilne zaštite u funkciji

29.1.2024

Trideset "malina respiratora", zbog čije kriminalne nabavke na robiju idu Fadil Novalić (SDA), bivši premijer FBiH (4 godine), Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite (6 godina) i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" (5 godina), ostavljeno je na milost i nemilost vremenu u zgradi Stare hirurgije KCUS-a jer ničemu ne služe. 

Najbolje znaju

Još jedan dokaz da je 10,5 miliona KM bačeno, da se uređaji koji su, evidentno je, neispravni, više ne koriste i da nisu poslužili nikakvoj svrsi, što je, između ostalog, utvrđeno presudom Suda BiH. 

Njihovo skladištenje u tamni podrum zgrade Stare hirurgije, najveći je dokaz tome da skupocjeni respiratori nisu namijenjeni za liječenje kovid pacijenata. 

Kao kada djetetu kupite igračku koju odmah odbaci u podrum, duboko u tamu. Nažalost, ovdje se ne radi o igračkama, nego o aparatima koji su trebali da spašavaju ljudske živote.

Otkako je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, smijenjena s čela Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), vrata ove institucije su sve više dostupna javnosti, odnosno medijima koji godinama nisu mogli ni na kapiju KCUS-a.

Tako je reporter "Avaza" Evelin Trako danas ušao u zgradu Stare hirurgije koja je u vrijeme pandemije služila kao Privremeni respiratorni centar (PRC). 

Malina respiratori ili ACM812, njih trideset komada poredano jedan do drugog. Jesu li korišteni ili nisu, najbolje znaju Sebija Izetbegović i  Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a. 

Upravo je Katica-Mulalić javljala podobnim medijima da su "malina respiratori" u pogonu, dakle da rade. Bez obzira što su mediji u to vrijeme prenosili jeziva svjedočenja oboljelih od koronavirusa koji su se bojali priključivanja na respiratore ubice. Dobar tužilac ili istražitelj to vrlo lako može utvrditi. 

Također, ko je pratio suđenje u najvećoj poslijeratnoj aferi "Respiratori", sjetit će se da je Sebija Izetbegović pred Sudom BiH naglasila da je svih 30 respiratora ACM812 A koje su dobili od Federalne uprave civilne zaštite u funkciji upravo u ovoj zgradi Stare hirurgije, odnosno tadašnjem Posebnom respiratornom centru.

- Koriste se za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju bolesnika kojima taj protok kiseonika odgovara - rekla je Izetbegović 24. marta 2021. godine, za šta postoji najmanje 30 medijskih izvještaja. 

U javnosti se sve glasnije govori i o aferi "Respiratori 2". Koliko pacijenata je bilo priključeno na "malina respirator"? Koliko ljudi je stradalo? Ko je tjerao pacijente da protiv svoje volje budu spojeni na ove neupotrebljive uređaje? 

Pismo anesteziologa

Šta je s istragom koja je pokrenuta nakon pisma 13 anesteziologa KCUS-a još 2021. godine koje su uputili Upravi KCUS-a sa Sebijom Izetbegović na čelu? U tom pismu anesteziolozi su naveli da respiratori ACM 812A ne posjeduju karakteristike koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju pacijenata zaraženih koronavirusom.

U videoprilogu i galeriji fotografija, pogledajte šta smo snimili na KCUS-u. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.