SUD BIH

Video iz sudnice / Održano ročište za produženje pritvora sinu Ibrahima Hadžibajrića i Elmedinu Karišiku

Tužilaštvo je navelo kao razlog za produženje pritvora i utjecaj na svjedoke i saučesnike

Odbrana traži mjere zabrane za osumnjičene. Avaz

7.8.2023

U Sudu BiH danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva za produženjem pritvora za tri mjeseca Seidu Hadžibajriću, sinu bivšeg načelnika Općine Stari Grad i Elmedinu Karišiku, vlasniku firme „Plaza“, koji su uhapšeni u akciji „Start“.

Tužilaštvo je navelo kao razlog za produženje pritvora i utjecaj na svjedoke i saučesnike. Tužilac Džermin Pašić je kazao da je ovo jedina mjera koja može osigurati krivični postupak.

Karišikov branilac, advokat Mirsad Crnovršanin te braniteljice Seida Hadžibajrića Adna Dobojlić i Senka Nožica su obrazložili razloge zbog kojih smatraju da treba odbiti prijedlog Tužilaštva i osumnjičenima odrediti najstrožije mjere zabrane, među kojima je kućni pritvor.

Rekli su na to da je ovaj prijedlog većinom kopija posljednjeg prijedloga. Branioci su istakli da ne mogu utjecati na Sky kominikaciju te su se fokusirali na posbne pritvorske razloge. Ukazali su na to da osumnjičeni nemaju namjeru bježati, već i dalje sarađivati, jer im je u interesu da se postupak što prije okonča. Također su istakli da u kućnom pritvoru ne mogu utjecati na svjedokinju koja je navedena da bi trebala biti saslušana, kao i da ne mogu utjecati na analize i vještačenja.

U istom predmetu osumnjičeni su medicinska sestra Emina Rogo i Mehmed Dedić, vlasnika kompanije "Arijans" Sarajevo, kojima su ranije određene mjere zabrane.

Sud će naknadno donijeti odluku o pritvoru.

Pogledajte video iz sudnice.

 Pretplatite se na YouTube kanal Avaz TV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.