NOVO KNJIŽEVNO DJELO

Promoviran roman "Sakupljač slova"

Radi se o inovativnom književnom djelu koje je teško klasificirati i kvalificirati unutar postojećih književnih normi i kanona

Sa promocije u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Avaz

H. J. I.

15.1.2024

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH promoviran je roman „Sakupljač slova“ autora Edina Urjana Kukavice. Radi se o inovativnom književnom djelu koje je teško klasificirati i kvalificirati unutar postojećih književnih normi i kanona. Iznimno zbijene strukture, teško prohodnog teksta, neuhvatljive - ako uopće postojeće - radnje, gotovo nečitljiv kao štivo na koje je navikao prosječan čitalac, ovaj roman je više inteligencijski ispit i karakterno iskušenje nego samo književno djelo.

Na promociji su se čuli dojmovi da se radi o specifičnom i intrigantnom štivu koje umije zagolicati um čitaoca, pružajući mu osobeno uživanje. Sa svakom stranicom romana riječi se prelijevaju u bujicu vizualnih doživljaja, osvježavajući čitaoca. Naročito je istaknuto kako “Sakupljač slova” pruža jedinstvenu šetnju duhovnim prostranstvima.

Sa promocije u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Avaz

Radnju romana, pak, nije moguće opisati, kao što je njegovu fabulu nemoguće prepričati. U njemu istovremeno ima i nema puno likova jer se nakon izvjesnog vremena likovi tipski grupiraju, međusobno poistovjete i uzajamno identificiraju, pretapajući se jedan u drugi, da bi se potpuno izgubili kao zasebne inteligibilne jedinice.

Vremenski neizdiferenciran iako se po nekim opisima i arhaičnim jezičkim izrazima može zaključiti da se radi o nekoj davnoj prošlosti. No, ne bi trebao biti nikakav problem likove zamisliti i drugačije obučene i radnju "premjestiti" u bilo koje kasnije doba, pa i u savremeno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.