VEČERAS U SARAJEVU

Otvorena izložbe fotografija “Evropa-Alzas-Sarajevo 1993.-2023.”

Fotografije izložene u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

Sa večerašnjeg otvaranja izložbe. N. Novaković

14.2.2023

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i „Sarajevo Winter Festival“ (SWF) upriličili su otvaranje izložbe fotografija “Evropa-Alzas-Sarajevo 1993.-2023.” u galeriji Muzeja.

Autor fotografija nastalih u februaru 1993. godine je Jean-Claude Hattere.

Konvoj Alzas - Sarajevo bio je najveći individualni humanitarni konvoj za Bosnu i Hercegovinu organiziran od strane jedne nevladine organizacije u Francuskoj tokom rata. Sačinjen od 35 kamiona i 25 manjih vozila, konvoj je krenuo iz Starbura u februaru 1993. i stigao do Sarajeva dvije sedmice kasnije, prevozeći 350 tona materijala. Najveći dio tovara sastojao se od 10.000 standardnih paketa hrane, koji su bili dizajnirani da prehrane četveročlanu porodicu tokom osam dana. Drugi transportovani materijal bio je štamparski papir za novine “Oslobođenje” i medicinska oprema za dvije bolnice.

U ovoj inicijativi ukupno je prikupljeno sedam miliona franaka (ekvivalent milion eura).

U Sarajevu su članove konvoja dočekali Muhamed Kreševljaković, gradonačelnik Sarajeva i Ibrahim Spahić, saradnički partner “Alzas Sarajevo” u Sarajevu. Distribucijom paketa u gradu koordinirao je Međunarodni centar za mir.

Fotografije prikazuju različite faze konvoja, preuzimanje paketa i polazak iz Strazbura (ispred Vijeća Europe) - putovanje konvoja kroz Sloveniju (utovar rolne papira za „Oslobođenje“), Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu - dolazak u Sarajevo i podjela paketa na različitim mjestima u gradu te polazak i dolazak u Strazbur kao i prijem kod Catherine Lalumière iz Vijeća Evrope.



Sa večerašnje izložbe. N. Novaković

- Ovaj konvoj i ove fotografije trebaju nam biti podsjetnik i podstrek da u ovim teškim danima za Tursku i Siriju, koje su pogođene strašnom prirodnom nesrećom reagujemo na isti način kako su drugi reagirali kada smo mi bili u teškoj situaciji. Zato pozivamo sve učesnike „Sarajevo Winter Festivala“ i prijatelje u svijetu da svi solidarno pomognemo djeci i porodicama Turske i Sirije, direktnim ličnim humanitarnim akcijama putem UNICEF-a u saradnji sa IAA -World ,oficijelnim partnerom UNESCO-a - saopćeno je iz SWF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.