NA MEGDAN ŠEFU

Bivši Trampov potpredsjednik kandidira se za predsjednika SAD

Pens (63) će pokrenuti kampanju u srijedu u državi Ajovi, rekla su Reutersu prošle sedmice tri upućena izvora

Majk Pens i Donald Tramp. Twittter

D. H.

5.6.2023

Bivši američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) ulazi u utrku za republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima 2024., proizlazi iz današnjeg podneska Federalnom izbornom povjerenstvu (FEC).

Pens (63) će pokrenuti kampanju u srijedu u državi Ajovi, rekla su Reutersu prošle sedmice tri upućena izvora.

Distancira se od Trampa

Pens će se suprotstaviti Donaldu Trampu (Trump), kojem je nekoć lojalno služio, ali ga je odbio podržati kada je bivši predsjednik pokušao poništiti rezultate izbora 2020.

Bivši kongresmen i bivši guverner Indijane ima čvrsta konzervativna gledišta o društvenim pitanjima, a sve više se distancira od Trampa.

Rekao je da je bivši predsjednik ohrabrio izgrednike koji su napali Kapitol 6. januara 2021. te da je njega i njegovu porodicu doveo u opasnost.

Velik broj kandidata

Pens se pridružuje rastućem broju republikanskih kandidata, među kojima su Tramp, guverner Floride Ron Desantis (DeSantis), bivši guverner Njudžersija Kris Kristi (Chris Christie), senator Tim Skot (Scott) i bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli (Nikki Haley).

Guverner Sjeverne Dakote Dag Burgam (Doug Burgum) također planira ući u utrku u srijedu, prema osobi upoznatoj s Burgumovim planovima.

Velik broj kandidata zabrinjava brojne Trampove suparnike u Republikanskoj stranci koji se boje da bi se glasovi protiv Trampa mogli rasuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.