MAJK PENS

Bivši potpredsjednik SAD mora svjedočiti u istrazi o napadima na Kapitol 6. januara

Sudac je u odluci izajvio da Pens i dalje može odbiti odgovoriti na pitanja povezana sa 6. januarom

Tramp i Pens. Twitter

A. O.

29.3.2023

Pred velikom porotom o razgovorima, savezni sudac presudio je da bivši američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) mora svjedočiti o razgovorima koje je vodio s bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trumpom) uoči napada na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Sudac je u odluci izajvio da Pens i dalje može odbiti odgovoriti na pitanja povezana sa 6. januarom, prenosi CNN, navodeći anonimne izvore, dodavši da se Pens još uvijek može žaliti na presudu.

NBC je također pisao o sučevoj odluci pozivajući se na izvore upoznate s presudom, rekavši da ona prisiljava Trampovog bivšeg potpredsjednika da se pojavi pred velikom saveznom porotom, ali da je zaštićen od svjedočenja o 6. januaru 2021. godine. New York Times je pisao da se prema presudi Pensu mora pojaviti na sudu.

Predstavnici posebnog tužioca Džeka Smita (Jacka Smitha) koji vodi istragu ministarstva pravosuđa o navodnim naporima Trampa i njegovih saveznika da ponište izborni poraz 2020. godine, nisu odmah bili dostupni za komentar, kao ni predstavnici Pensea. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.