VIJESTI

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo sutra iznosi rezultate istrage o smrti Mahira Rakovca

Nakon dva mjeseca istrage

Dž. Č.

3.3.2016

Kantonalno tužilaštvo KS će se sutra, u petak, oglasiti nakon dva mjeseca istrage u vezi sa tragičnom smrti dječaka Mahira Rakovca, potvrđeno je za "Avazov" portal.

Tokom istrage saslušano je na desetine svjedoka, naređeno je osam vještačenja, upućeni su zahtjevi FUP-u i MUP-u, te je sačinjeno 50 službenih zabilješki i upućeno 80 zahtjeva i prijedloga.

Vezani tekst: Pokrenuta istraga o smrti dječaka Mahira Rakovca, Tužilaštvu KS još nije dostavljen obdukcioni nalaz

Kako je kazala glavna tužiteljica Dalida Burzić na posljednjoj press konferenciji koja je održana početkom januara, prikupljena je obimna materijalna dokumentacija iz sedam osnovnih škola i inspekcija na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Također, izuzeta je i tehnička oprema više osoba.

Mahirovi roditelji, ali i šira javnost, od istražnih organa očekuju odgovore kada, gdje i kako je nad Mahirom vršeno zlostavljanje i teroriziranje u Međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži, koju je pohađao.

mahir-rakovac

Rakovac: Pohađao Međunarodnu školu na Ilidži

Podsjećamo, Mahir Rakovac počinio je samoubistvo 14. decembra prošle godine skočivši sa osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja.

Nakon smrti, njegovi majka i očuh saznali su da se Mahir na ovaj korak odlučio zbog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja koje je trpio od drugih učenika u školi, te je stoga istraga o njegovoj smrti posebno intenzivirana.

Ovaj slučaj je potresao bosanskohercegovačku i širu javnost, pokrenuo lavinu emocija i aktualizirao temu vršnjačkog nasilja, koje je više puta dosad odnijela mlade živote u BiH.

Mahirova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović, u više navrata kroz oglašavanja putem medija kazali su da će se do zadnjeg daha boriti kako bi saznali ko je i kada učestvovao u verbalnom, fizičkom, ali i seksualnom zlostavljanju njihovog djeteta. 

Vezani tekst: MAJKA MAHIRA RAKOVCA Neki nam ubiše dijete, a sada nas optužuju da smo mi krivi!