BIH

Pokrenuta istraga o smrti dječaka Mahira Rakovca, Tužilaštvu KS još nije dostavljen obdukcioni nalaz

14-godišnjak izvršio samoubistvo skočivši sa 8. sprata zgrade

D. K.

4.1.2016

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (KS), pokrenulo je istragu kako bi se ispitale i utvrdile okolnosti pod kojima nastupila smrt 14-godišnjeg Mahira Rakovca.

- Po naredbi Tužilaštva KS, vještak sudske medicine Nermin Sarajlić izvršio je obdukciju tijela preminulog dječaka Mahira Rakovca radi utvrđivanja uzroka smrti, uz napomenu da obdukcioni zapisnik jos uvijek nije dostavljen Tužilaštvu - rekla je za "Avazov" portal portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako je navela, u pogledu navoda vezano za vršnjačko nasilje, Tužilaštvo u saradnji sa MUP-om KS poduzima potrebne istražne radnje kako bi se rasvijetilie sve relevantne okolnosti i eventualno utvrdilo postojanje krivičnog djela ili nečije odgovornosti.

Vezani tekst: MUP je završio istragu o samoubistvu dječaka Mahira Rakovca i predmet proslijedilo Tužilaštvu KS

Podsjećamo, 14-godišnji Mahir Rakovac je sredinom decembra prošle godine izvršio samoubistvo skočivši sa 8. sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja.

Njegova smrt se dovodi u vezu sa navodnim vršnjačkim nasiljem, a to tvrdi i dječakov očuh Dubravko Lovrenović, poznati profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

- Borim se s osjećajem najtežeg mogućeg gubitka - gubitka djeteta kojem, istina, nisam bio biološki otac, ali koje me zvalo ocem i bio je moj sin. Dolazim s užasnom spoznajom koju još nisam preradio i ne znam hoću li ikada, da je moj Mahir, prema svemu onome što je, nažalost, tek nakon njegove smrti izašlo navidjelo, žrtva vršnjačkog nasilja. Sve se, brže nego što se očekivalo, raspliće i slaže u sliku na kojoj bi Mahirovim vršnjacima -zlostavljačima i zlostavljačicama, pozavidio i "stanovnik" Danteovog pakla - kazao je Lovrenović u nedavnoj izjavi za "Avaz".

Od istražnih organa očekuje odgovore kada, gdje i kako je nad njegovim djetetom vršeno zlostavljanje i teroriziranje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao.

- Nadam se da će, uz ostala, odgovoriti na pitanje jesu li Mahira, istina "samo" verbalno, zlostavljali čak i neki njegovi nastavnici? A to šta je Mahir mislio o takvim školama i takvim nastavnicima, rekao je time što je, prije nego što će se baciti s osmog sprata zgrade u kojoj je živio, zapalio svoj ruksak s knjigama. Je li moglo biti rječitije oporuke? I njihova odgovornost, ako postoji, mora se poimenično utvrditi - dodao je Lovrenović.