KAKO ĆE OVO OBJASNITI?

SDA izbacila Fejzića iz stranke jer "razbija bošnjačko jedinstvo": Sada ga podržavaju u borbi za poziciju načelnika Srebrenice

Njegove posljednje odluke da izda sve što su Bošnjaci gradili u protekle dvije godine jasno govore zašto i nije trebao biti u SDA, poručili su 2018.

Hamdija Fejzić. Anadolija

18.5.2024

Lokalne organizacije SDP-a, NiP-a, DF-a i stranke Naprijed su napravile dogovor da izađu na izbore u Srebrenici sa zajedničkim kandidatom za načelnika. Ovakve odluke će trebati potvrditi i centrale stranaka. Ukoliko se potvrdi odluka lokalnih organizacija kandidat ove četiri stranke će biti Muhamed Avdić.

Oni su naveli da ne žele da podrže kandidata Hamdiju Fejzića, koji na ove izbore izlazi kao nezavisni kandidat, a u tome će imati, kako stvari stoje, podršku SDA. Oni su kazali da je Hamdija Fejzić na političkoj sceni već 30 godina, a da Bošnjacima u tom kraju prijeti nestanak.

Ipak, posebno je interesantan odnos između Hamdije Fejzića i SDA. Naime, on je SDA napustio 3. septembra 2018. godine, a tada su se mogle čuti gomile obostranih uvreda.

Nekokrektan odnos

Hamdija Fejzić je tada u saopćenju naveo da stranku napušta zbog nekorektnog odnosa vrha stranke, neuvažavanja i omalovažavanje njega i drugih članova. Ipak, nije jasno šta se u međuvremenu promijenilo jer Bakir Izetbegović i dalje vodi SDA, a za sve procese u RS i dalje je najodgovorniji Edin Ramić.

- Srebreničani nemaju povjerenja u rad Općinskog odbora SDA u Srebrenici, niti su zadovoljni radom bošnjačkih predstavnika u vlasti. Ne želim da budem dio takvog tima koji vodi pogrešnu politiku i koji je u nezavidan položaj doveo Bošnjake u Srebrenici. Dogovoreni principi ni u jednom trenutku nisu ispoštovani, međuljudski odnosi su narušeni, a najveći uspjeh sadašnjih bošnjačkih predstavnika u vlasti je da su više puta preglasani na sjednicama Skupštine – naveo je Fejzić u septembru 2018. godine.

Istog tog 3. septembra 2018. godine SDA nije rekla da je Hamdija Fejzić napustio stranku, nego da su ga oni izbacili.

Oni su ga tada optužili da radi vanstatutarno, u suprotnosti sa ciljevima SDA, a sve radi spašavanja ličnih političkih ambicija.

- Njegove posljednje odluke da izda sve što su Bošnjaci gradili u protekle dvije godine jasno govore zašto i nije trebao biti u SDA. Zajedno sa Sadikom Ahmetovićem radio je na razbijanju bošnjačkog jedinstva, a te aktivnosti posebno su intenzivirane nakon Sadikovog sastanka s Miloradom Dodikom i dogovora da se Dodik podrži za člana Predsjedništva BiH – naveli su tada.

Verbalni rat

Općinski odbor SDA Srebrenica je već pružio podršku Hamdiji Fejziću i ukoliko ne bude centrala nešto promijenila, on će dobiti podršku. Ipak, s obzirom da je Fejzić već obznanio kandidaturu, vjerovatno je da je amin već stigao iz Sarajeva, samo to javnosti nije još saopćeno.

Interesantno će biti sada objaviti kako će i Fejzić i SDA komentarisati sve ono što je izgovoreno prije nekoliko godina.

Osim što će probosanske stranke u Srebrenici imati dva kandidata, među prosrpskim je također došlo do raskola. Aktuelni načelnik Mladen Grujičić je izgubio podršku SNSD-a, ali ga podržava SDS te tvrdi da ima podršku crkve. SNSD-ov adut je sada Miloš Vučić.

Trenutno kipti verbalni rat između Grujičića i prvog čovjeka SNSD-a u Srebrenici Radomira Pavlovića, a s obzirom i na polarizaciju među probosanskim strankama vrlo je moguće da one počnu prepucavanje između sebe. Tako bi prvi put kampanja u Srebrenici mogla biti odvojena od nacionalnih pitanja i podizanja tenzija i to igrom slučaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.