VIJESTI

MAJKA MAHIRA RAKOVCA Neki nam ubiše dijete, a sada nas optužuju da smo mi krivi!

Alisa Mahmutović oglasila se nakon osuđujućih reakcija roditelja djece Međunarodne osnovne škole

Dž. Č.

7.1.2016

Nakon brojnih osuđujućih rekacija građana, medija i roditelja djece Međunarodne osnovne škole, a koju je pohađao Mahir Rakovac, 14- godišnji dječak koji je, prema izjavama njegove majke Alise Mahmutović i očuha Dubravka Lovrenovića, izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja koje je doživio u toj školi, Mahmutović se oglasila sa novim saopćenjem za građane BiH.

- Ubili su nam dijete a neki nas okrivljuju za vlastitu duševnu bol. Da li je to moguće još jedino u tajkunsko-tranzicijskoj BiH? Kao i do sad, pišem vam iz očaja, da ne presvisnem. Svima vama koji nam pružate podršku na Facebook profilu “Pravda za Mahira” želimo poručiti da nam dajete zadnje atome snage da izdržimo, da se izborimo sa svim ovim očajem koji se ponekad čini beskrajnim. I da, poslije svega što nam je dijete doživjelo, a zbog čega je diglo ruku na sebe, ne izgubimo, kao što je to naš Mahir, vjeru u ljude – napisala je Mahmutović.

Izmanipulirani roditelji

Ona je podsjetila na tužnu Mahirovu sudbinu koji je, kako navodi, bio žrtva brutanog nasilja. Iznijela je još jednom detalje matretiranja i zlostavljanja Mahira u prostorijama škole. U svom saopćenju dalje navodi:

“Sad kad znamo da je osim verbalnih napada na Mahira, fizičkog zlostavljanja u vidu batina, bilo čak i seksualnog zlostavljanja u wc-u škole, pojavljuju se “zabrinuti roditelji” čiju smo mi, kao, djecu targetirali. Zašto se krijete iza sintagme roditelji učenika? Pa nisu svi učenici zlostavljali Mahira. On je tamo imao i drugove, i to jednog najboljeg. Dragi moji “roditelji djece Internacionalne škole” ne dozvolite da vas izmanipulira manjina čija su djeca, istina, prema njima ni kriva ni dužna, na samoubistvo navela jedno prekrasno dijete. Usprkos njihovim prijetnjama, moj Mahir, čak i bježeći od njih, nije se uspio riješiti njihovih prijetnji.”

Udarali ga po rebrima

Prema riječima Mahmutović, Mahirovo zlostavljanje u školi potvrdio je i jedan njegov školski drug, bivši učenik Internacionalne škole, putem svog Facebook profila.

- Devet godina sam pohađao istu školu u koju je Mahir išao. Iskreno, u toj školi sam dosta naučio što se tiče jezika i još nekih predmeta. Period kada se poslije petog razreda išlo na Ilidžu, tamo su se strašne stvari događale. Čak i naši nastavnici Bosanci nisu ništa poduzimali, što se tiče verbalnog i fizičkog zlostavljanja, i kada se prijavi, ništa ne poduzmu. Evo vam jedan primjer za tu školu. Arap u toj školi, 2015. god. je pokazao nastavnici srednji prst na kraju časa, otišao je kod direktora na razgovor i ništa mu nije uradio zato jer Arapi plaćaju  9.000 KM upisninu, a ja sam plaćao 5.000 KM. I kada sam ja to isto pokazao drugu na odmoru i nastavnica me vidjela, smanjili su mi vladanje. Hah. Uglavnom, da pređem na stvar, Mahir i ja imali smo super odnose, često smo se izdvajli iz društva i sami bili sakriveni iza škole i pričali. Sad mi je palo na pamet da sam mu ja u facu rekao “još jednom nek te neko dotakne, polomit ću ga”. Tu se malo smirila situacija. Sjećam se da su ga nekom špagom iz likovnog kabineta vezali za ogradu u školskom dvorištu i udarali po rebrima i znao je zakasniti na nastavu zbog toga. Mahir i ja smo cijeli raspust jedan igrali igrica i zezali se, koškali  pozitivan način, i kao drug drugu psovali i smijali se. Otkako sam ja otišao iz te škole na godinu dana, tada se desilo ovo sa oklagijom i svime. Ovdje bih mogao knjigu napisati, ali eto vam ukratko – napisao je Mahirov drug status na Facebooku koji je lajkalo 70 drugih učenika škole.

Prepoznali se oni o kojima je riječ

Mahmutović navodi da je njen suprug, Dubravko Lovrenović, javno govorio o silovanju Mahira oklagijom ne zbog osvete, već kako bi “kao odgovoran roditelj upozorio druge roditelje da preventivno djeluju kako se ne bi ponovile slične stvari”.

- Mi nismo dizali nikakvu hajku kao obrazovani i utjecajni ljudi, jer obrazovani jesmo, ali utjecajni nismo, već smo samo preko medija, za nas jedinog sredstva, objašnjavali okolnosti gubitka jedinog djeteta kako bismo skrenuli pažnju na anomalije koje su za ovo društvo dalekosežne, posebno vršnjačko nasilje. Prepoznali su se, izgleda, samo oni o kojima je riječ. A šta su njihova djeca radila i bila u stanju raditi svom kolegi samo zato što je senzibilniji i introvertniji od njih pokazat će sudski postupak - napisala je Mahirova majka.

Ona dalje postavlja pitanje “Koga je to moj suprug prozvao?”, te dodaje da neće odustati dok se ne promijeni krivični zakon.

Razmislite u čemu sudjelujete

- Mi smo izgubili sve i nemamo više šta izgubiti. Iza Mahira će ostati Fondacija koja će stalnim radom upućivati kakvih sve roditelja i nasilnika u moćnim džipovima ima. Štitit će, preventivno, djecu koja se sama ne mogu odbraniti

Mahmutović je naglasila i da "Mahira na samoubistvo nije naveo njegov biološki otac, kako to stoji u Krivičnom zakonu FBiH". Na kraju svog saopćenja uputila je posebnu poruku roditeljima.

- Tužno je što ste izmanipulirani jer se ovdje radi, pretpostavlja se, tek o 10 djece, a vi ste se svrstali na jednu stranu. Pa i ja sam roditelj, pa i ja sam strana. Istina, bivši roditelj. Razmislite u čemu sudjelujete – poručila je Mahmutović.