MINISTAR ODBRANE HRVATSKE

Ivan Anušić za "Avaz": Po Milanovića dolazimo u 12. mjesecu, podržavamo BiH na njenom EU i NATO putu

Poštujemo konstitutivnost i podržavamo i borimo se za konstitutivnost hrvatskog naroda

Anušić: Nisu imali šanse pobijediti. Slavko Midzor/PIXSELL

18.4.2024

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić (HDZ) prokomentarisao je za "Dnevni avaz" dosadašnje rezultate parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Prema podacima, HDZ sada ima 61 mandata, SDP 42, DP 13, Most 11, Možemo 10, IDS 3, NP Sjever 2, Fokus 1.

Očekivani rezultati

- Rezultati su očekivani. Hrvatska demokratska zajednica će služiti po treći put hrvatsku Vladu. Iz nekoliko razloga. Prvo zbog kvalitete, a drugo zato što ono što je nuđeno s druge strane, Rijeke pravde ili kako se nazivali, je toliko neprihvatljivo svakom čovjeku, tako da nisu imali nikakve šanse pobijediti.

Stvarani su u kršenju Ustava. Čovjek koji krši ustav, čovjek koji se predstavlja kao predsjednik države koji ne poštuje vlastiti Ustav države, okupljajući Peđu Grbina i likove koji nemaju toliko kredibiliteta da sada mogu biti premijeri. Ali sada je tako na kraju krajeva pokazano.

Peđa Grbin sada ide svojim putem, više neće biti predsjednik stranke, niti će ikada biti premijer, taj san neće dosanjati, a predsjednika države u 12. mjesecu očekuje ozbiljna utakmica u kojoj mi dolazimo po njega - rekao je Anušić za "Dnevni avaz".

Odnosi s BiH

Na pitanje o odnosima s Bosnom i Hercegovinom, Anušić je reporteru "Avaza", koji je u izbornom štabu HDZ-a, odgovorio:

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, apsolutno je podržavamo da uđe u Evropsku uniju i NATO. Poštujemo konstitutivnost i podržavamo i borimo se za konstitutivnost hrvatskog naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.