DRŽAVNI PRAZNIK

U Srbiji se obilježava Dan primirja

U znak sjećanja na trenutak kada je primirje stupilo na snagu i okončao se jedan od najvećih ratova u historiji čovječanstva

Primirjem potpisanim u Francuskoj, obustavljene su borbe u Prvom svjetskom ratu između zemalja Antante i Njemačke. Twitter

FENA

11.11.2023

U Srbiji ali i u svijetu obilježava se Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, u znak sjećanja na trenutak kada je primirje stupilo na snagu i okončao se jedan od najvećih ratova u historiji čovječanstva.

Uspomena na 11. novembar, 1918. godine, kada je u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foš (Foch) u Kompijenjskoj šumi u Francuskoj potpisano primirje - obilježava se u mnogim zemljama svijeta, a u Srbiji od 2012. godina kao državni praznik - kao Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Primirjem potpisanim u Francuskoj, obustavljene su borbe u Prvom svjetskom ratu između zemalja Antante i Njemačke.

Povodom obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su u petak počasnu artiljerijsku paljbu ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase na Kalemegdanu, a centralna državna ceremonija u Srbiji očekuje se danas kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju.

Simbol ovoga praznika je cvijet Ramonde nathaliae (Natalijine ramonde)- nazvane još i cvijet feniks jer i nakon što se potpuno osuši može oživjeti uz malo kiše.

Pojedinci, građani Sjeverne Mitrovice objasnili su simboliku te ugrožene vrste biljke koja stoji na amblemu uz lentu Albanske spomenice i zašto se ona nosi.

- Natalijina ramonda se nosi sedam dana prije i nakon praznika, predstavlja, koliko znam, stradanje i obilježavanje samih žrtava u Prvom svjetskom ratu - rekao je jedan od anketiranih građana za Kosovo online.

Naime, ukazom prestolonasljednika-regenta Aleksandra II Karađorđevića u tadašnjoj državi Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 5. travnja 1920. godine uvedena je Albanska spomenica, medalja u znak sjećanja na povlačenje srpske vojske kroz Albaniju, tj. jednostupanjska državna vojna i civilna odlikovanja zaslužili su svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915./1916.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.