"ZA SLOBODU"

Više hiljada Novopazaraca na protestu i šetnji za Palestinu

Prema procjenama organizatora, šetrnji i noćnom protestu prisustvovalo je između 15 i 20 hiljada ljudi

Sa protesta u Novom Pazaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Anadolija

3.11.2023

Prema procjenama organizatora i izvora iz Policijske uprave Novi Pazar, noćnom protestu i šetnji "Za slobodu, za mir za Palestinu", u organizaciji Udruženja žena „En-Nisa“, sinoć je prisustvovalo između 15 i 20 hiljada ljudi, javlja Anadolu.

"Ubijena djeca i civili se neće zaboraviti"

Na skupu koji je organizovan na centralnom trgu u najvećem gradu regije Sandžak, govorili su, između ostalih, poznati teolog Fejzo Radončić i predstavnik ambasade Palestine u Srbiji, Aljan Kesvani.

Predsjednica udruženja “En-Nisa” Azra Šemsović navela je kako je skup organizovan iz potrebe da se svijetu pokaže da iako je hrabrost stati na stranu dobra, na stranu istine i na stranu pravde, Novi Pazar ima čast što ima hrabre, ima istinoljubive, i ima saosjećajne ljude. Ona je navela da se toliki broj ljudi okupio samo kako bi dao podršku Gazi, podršku svim Palestincima. Palestincima muslimanima, Palestincima hrišćanima i da bi dali podršku živima, te da se glasno kaže da se ubijena djeca i civili nikada neće zaboraviti.

Poruka međunarodnim organizacijama

- Ovaj protest i šetnja koje smo organizovali samo su odraz naše tuge za Gazom. Jednostavno ne možemo samo sjediti i gledati kako Izrael vrši genocid nad nedužnim civilima, ženama, muškarcima i djecom u Gazi. Ako već ništa drugo ne možemo, makar možemo izaći na ulice i pokazati nezadovoljstvo, brigu i želju da očigledan genocid prestane. Imam dvoje djece i od kako je Izrael krenuo brutalno da ubija decu, bebe, samo zamislim da moja djeca nisu bezbjedna makar jedno veče i već mi se srce slama, mislim da večeras (sinoć op.a.) svi koji su došli u jednom trenutku stavili su se u tu situaciju i osjetili bol u grudima. Znate, mi smo narod koji je preživio genocid i možda dodatno zbog toga osjećamo ovoliku tugu zbog jednog naroda koji je trenutno u najtežoj situaciju na svijetu. Protestom želimo da uputimo poruku svim međunarodnim organizacijama da ne šute na očigledan genocid Izraela nad Gazom, da ga zaustave i omoguće humane uslove za ranjene, starije, žene i djecu. Da prestane okupacija Gaze koja traje decenijama unazad ne samo ovih dana. Želimo mir u Gazi, mir u Palestini i da jednom, ako Bog da, i mi posjetimo Kuds i uživamo u ljepotama Palestine koja treba ostati Palestincima - navela je Šemsović.

Na skupu je upućena i dova za narod Palestine, emitovane su i poruke podrške Palestini predstavnika javnog života Novog Pazara, na trgu su bile izložene i potresne fotografije razaranja i ubijanja u Gazi koje je načinio mahom fotograf Motaz Azaiza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.