U 57. GODINI

Preminuo Dejan Tiago Stanković

Književnik i prevodilac umro je u svom domu u Lisabonu, gdje je i živio decenijama

Stanković: Bio je i kolumnista NIN-a i prevodilac. Zoran Lončarević / Nova.rs

A. Č. / Nova.rs

21.12.2022

Pisac Dejan Tiago Stanković preminuo je u 57. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs.

Književnik i prevodilac umro je u svom domu u Lisabonu, gdje je i živio decenijama, potvrdili su nezvanično prijatelji Dejana Tiaga Stankovića.

Dejan Tiago Stanković rođen je u Beogradu 1965. Kako je sam napisao u svojoj biografiji, u Beogradu je živio dok nije diplomirao arhitekturu 1991. godine.

Posljednja knjiga

- Ali arhitekturom se nikada potom nisam bavio. Čim sam okončao školu, a prije nego što sam odrastao, iz puke radoznalosti i želje da upoznam svijet odselio sam se u inozemstvo, gdje nisam namjeravao dugo da ostanem, ali okolnosti su odlučile da bude drugačije. 

U Londonu sam živio do 1995, kada sam se, umjesto da se vratim kući u Beograd, preselio u Portugal. Obitavam u Lisabonu, dobio sam njihovo državljanstvo i gledaju me kao svog - izjavio je svojevremeno pisac.

Posljednju knjigu „Odakle sam bila, više nisam“ objavio je jesenas za „Lagunu“. To je bila, kako je isticao, njegova posveta Lisabonu.

Knjiga o Lisabonu

– To je priča o mom odnosu sa gradom u kojem živim i koji volim iz sto razloga, ali prije svega jer je lijep. A slab sam na ljepotu. Likovi su Lisabonci. Tako je ispalo, ali to je valjda što svako piše o sebi i svom svijetu, a ljudi koji su presađeni iz jedne kulture u drugu, su moj svijet – govorio je za Nova.rs.

Bio je laureat nagrade „Branko Ćopić“, a njegova djela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu, priznanja „Isidora Sekulić“, „Dušan Vasiljev“.

Bio je i kolumnista NIN-a i prevodilac. Na portugalski je prevodio djela Andrića, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.