BH. BAŠTINA

Turhan Emin-begova džamija u Ustikolini: Prva džamija u BiH

Ovu džamiju spomenuo je u svom putopisu čuveni turski putopisac Evlija Čelebi

Turhan Emin-begova džamija. Mesdžid.ba

Indira Pindžo

4.4.2023

Prva džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena je u Ustikolini 1448-1449. godine, prije 575 godina. Džamija se nalazi u središtu Ustikoline, gradića 25 kilometara udaljenog od Goražda, u kome su se hiljadama godina susretale i ukrštale najrazličitije kulture, civilizacije i religije. Prema narodnom predanju, zadužbina je Turhan Emin-bega, vojskovođe sultana Murata II. Ovu džamiju spomenuo je u svom putopisu čuveni turski putopisac Evlija Čelebi, koji je boravio u našim krajevima 1664. godine. Čelebi u svom putopisu, između ostalog, o Ustikolini navodi: „ ...kasaba na obali rijeke ima 176 kamenom pokrivenih kuća, jednu džamiju, jedan mesdžid, jedan hamam, jednu tekiju, jedan han, desetak dućana i mnoštvo vinograda“.

Bila spaljena

Početkom Drugog svjetskog rata, 1941. godine, Turhan Emin-begova džamija bila je spaljena, a kako je riječ o historijski važnom objektu, nakon rata uvrštena je na spisak prioriteta za rekonstrukciju Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti u Sarajevu. Obnovljena je 1956. godine, s gotovo svim vjerodostojnim osobinama, te stavljena pod zaštitu države.

Turhan Emin-begova džamija - Avaz
Džamija u Ustikolini nakon obnove 1956. godine - Avaz
Poštanska markica sa slikom Turhan Emin-begove džamije   - Avaz
Turbe Turhan Emin-bega - Avaz
Faksimil na turbetu Turhan Emin-bega - Avaz

U aprilu 1992. godine džamiju su srušile srpske snage, ali je ponovo je obnovljena, te otvorena za vjernike u julu 2007. godine. Povodom obilježavanja 570. godišnjice Turhan Emin-begove džamije, 2018. godine, BH Pošta izdala je poštansku markicu sa slikom džamije. Sada je ova džamija poznata i po najvišoj munari na Balkanu, visokoj gotovo 60 metara.

Najstarije muslimansko mezarje u BiH

Mezarje u Presjeci, mjestu udaljenom pet kilometara od Ustikoline, prema historijskim podacima, najstarije je muslimansko mezarje u Bosni i Hercegovini, datira iz polovine 15. vijeka, odnosno desetak ili 20 godina prije dolaska sultana Mehmeda II Fatiha u Bosnu.

Prema narodnom predanju, upravo se u Presjeci dogodila bitka za Bosnu između sultanove i vojske bosanskog hercega Stjepana Kosače. Vojske su se "presjekle" te je tako, najvjerovatnije, mjesto dobilo naziv Presjeka. Pretpostavlja se, također, da je i u Presjeci bila džamija čijih tragova više nema.

Na mezarju u Presjeci ukopan je Turhan Emin-beg, a na njegovom turbetu je natpis na arapskom jeziku u prozi ispisan sulus-pismom, koji u prevodu glasi: Preselio je pokojni T(urhan …be)g sin… hercegovački sandžak-beg. Neka bog (oprosti grijehe) njemu, njegovim roditeljima i svim vjernicima, (devet stotina) šezdeset i devete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.